Шарлотка в духовці з яблуками рецепт із фото

Доброго дня, дорогі читачі блогу Життя Hand Made! Якщо за вікном похмурий жовтневий день, саме час приготувати що-небудь смачненьке і заодно використати багатий урожай яблук, яким нагородило нас минуле літо. Нещодавно я писала про те, як можна все це багатство заготовити на зиму, зараз пропоную вам почаклувати над десертом. Шарлотка з яблуками в духовці — це зараз те, що треба!

Класичний рецепт шарлотки з яблуками в духовці

Шарлотку винайшов кухар Карем, француз за походженням, який служив при дворі Олександра I.

Тож навіть у створенні цього всіма улюбленого французького пирога не обійшлося без росіян.

Отже, цей десерт являє собою звичайнісінький бісквіт, з додаванням кислих яблук, бажано антонівки.

Не знаю, як у Франції з антонівкою, а в наших широтах її завались!

І, якщо ви вже зробили всі можливі заготовки з яблук, а вони все не закінчуються і не закінчуються, то я можу запропонувати вашій увазі безліч цікавих рецептів, які сильно відрізняються від звичайного.

Простий рецепт шарлотки з яблук у духовці: швидко і дуже смачно

Спочатку розглянемо найпростіший рецептик, освоївши який, можна буде пускатися в шалені експерименти.

Почати можна з увімкнення духовки, щоб вона встигла прогрітися до 180˚.

Далі вам не обійтися без таких інгредієнтів:

  1. Яйця — 3 штуки;
  2. Цукор — 1 склянка;
  3. Борошно — 1 склянка;
  4. Яблука — 3 або 4 штуки;
  5. Сода — пів чайної ложки.

А тепер покроково.

Крок 1

  • Яйця треба дуже добре збити з цукром до однорідної піни. Довго збивайте, це важливо.
  • Тепер додайте борошно. Тісто вийде можна сказати рідким.
  • Хочете, щоб випічка вийшла пишною? Можна зробити шарлотку із содою . Тоді її треба додати в тісто разом із борошном, одну щіпку.

Крок 2

Наступний крок — змастити олією і присипати борошном форму для запікання, викласти туди яблука (очищені та порізані, звісно ж).

Якщо ви хочете зробити цей пиріг із корицею, то посипати яблука потрібно ще до того, як ви заллєте їх тістом.

Тоді вам знадобиться 1 столова ложка цих прянощів.

Тепер треба залити яблука тістом, поставити форму в духовку і запікати 25 хвилин.

Це найшвидша шарлотка. Будь-які відступи від класичної рецептури збільшують час приготування.

Бабусин рецепт шарлотки з хрусткою скоринкою

Насправді бабусин рецепт нічим не відрізняється від сучасного, дивіться його трохи вище.

Просто досвідчені господині знають деякі хитрощі:

  • Замість борошна цілком можна використовувати манну крупу.
  • Яйця для шарлотки потрібно збивати довго, до повного розчинення цукру. Саме так виходить скоринка, смачна і хрустка.
  • Для перевірки готовності пирога можна проткнути його сірником або зубочисткою прямо по середині. Якщо тісто всередині ще не пропеклося, то сірник буде ним забруднений.
  • Якщо ви відчули такий запах, наче пиріг підгорає, але всередині він ще не готовий, то можна накрити його фольгою, але не виймати і випікати далі.

Чому у вас не виходить повітряна шарлотка в духовці

Якщо ви хочете, щоб шарлотка вийшла легка і повітряна, не полінуйтеся просіяти борошно.

Це проста, але дуже ефективна маніпуляція.

І додавайте її поступово, щоб обійтися без грудочок у тісті.

Треба трохи всипати борошна і перемішати, ще трохи всипати і знову перемішати і так далі.

Дуже смачна шарлотка — це вам не бутерброд, тут професійний підхід потрібен!

Рецепт шарлотки з яблуками на кефірі

Дивно, але шарлотку можна спекти з меншою кількістю яєць, зате з кефіром.

Якщо ви намагаєтеся дотримуватися правильного харчування, то вам такий рецепт буде цікавий. Візьміть:

  • борошна — 2 склянки;
  • цукру — 6 стол. ложок;
  • кефіру — 1 склянка;
  • соди — дрібку;
  • яєць — 2 шт;
  • вершкового масла — 120 г;
  • ложку кориці;
  • яблук — 5 шт.

Кефір треба підігріти, додати соду, добре розмішати, додати розм’якшене масло.

Шарлотка в духовці з яблуками рецепт із фото Хочете, щоб випічка вийшла пишною, а випічка - пишною

Далі необхідно розбити яйця, змішати з отриманою масою, додати цукор і все разом збити.

Перемішуючи, поступово додавати борошно.

Взяти форму, посипати її борошном і залити половину тіста, розкласти нарізані яблука.

Потім вилити решту тіста. А ось випікати доведеться приблизно хвилин 50.

Шарлотка за таким рецептом готується найдовше, зате виходить дуже ніжна.

Як приготувати сирну шарлотку з яблуками

По суті, для приготування такої шарлотки потрібно просто взяти класичний рецепт і додати до нього сир, перемішаний зі сметаною, і трішки вершкового масла.

Судіть самі! Продукти для цього рецепта потрібні такі:

  • сир -200 г
  • сметана — 3 столові ложки
  • яйце — 4 штуки
  • яблука — 2-3 штуки
  • цукор — 150 г
  • борошно — 200 г
  • вершкове масло — 20 г

В одній ємності потрібно збити яйця з цукром, в іншій — сметану з сиром.

Потім змішати дві отримані маси і ще раз гарненько все збити.

Поступово додати борошно, перемішуючи тісто.

Змастити маслом формочку для запікання.

Сирна шарлотка відрізняється від класичного рецепта тим, що спочатку у форму викладається тісто, а зверху — нарізані яблука.

Час випікання — 40 хв.

Таким хитрим способом можна сиром нагодувати дитину, якщо вона не любить кисломолочні продукти, зате любить солодкі пироги.

Смачна яблучна шарлотка на сметані

Цей рецепт точно оцінять люди, які страждають алергією на яєчний білок.

Вам не доведеться все життя мучитися, не пізнавши смаку шарлотки!

  1. Сік одного лимона;
  2. Сметана — 300 грамів;
  3. Яблук — 5 штук;
  4. Цукор — 1 склянка;
  5. Вершкове масло — 150 гр.;
  6. Борошно — 250 грам;
  7. Сода — 1 щіпка.

Починаємо з того, що перемішуємо борошно і соду, додаємо масло і місимо до утворення крихти.

Далі вливаємо третину сметани, перемішуємо до однорідної маси.

Те, що вийде, прибираємо на півгодини в холодильник.

Лимонний сік потрібен, якщо ви хочете зберегти світлий колір яблук.

Тоді слід скропити ним яблучні скибочки.

Тепер на дно форми постеліть папір і викладіть на нього тісто.

Решту 200 грамів сметани треба збити з цукровим піском і додати туди кілька ложок борошна, покрити цією масою яблука.

Запікати 40 хвилин.

Можу сказати з особистого досвіду, що такий пиріг нітрохи не гірший виходить, якщо замість яблук використовувати свіжі чорниці.

Незвичайний рецепт шарлотки без яєць

Про один рецепт шарлотки без яєць я писала трохи вище.

У цьому рецепті є дві особливості: можна обійтися без духовки і без яєць.

Як спекти пиріг, не маючи в арсеналі духовки?

Просто потрібно взяти сковорідку!

А з продуктів вам знадобиться:

  • Пару яблук;
  • 100 гр. борошна;
  • 100 гр. манки;
  • 150 гр. цукру;
  • 200 гр. кефіру;
  • 100 гр. рафінованої соняшникової олії;
  • Сіль — дрібка.
  1. Спочатку потрібно перемішати борошно з цукром, сіллю і манкою.
  2. Потім влити кефір, потім олію, все перемішати.
  3. Всипати скибочки очищених яблук, знову перемішати.
  4. Тепер треба змастити сковорідку олією і добре її нагріти.
  5. Вилити тісто в неї, накрити кришкою і залишити на середньому вогні на 40 хв.
  6. Фактично треба посмажити тісто на сковороді!

Таке тісто можна замішувати на кефірі, а можна й на молоці.

Дивлячись, що у вас у холодильнику завалялося.

А якщо замість духовки ви звикли використовувати мультиварку, в наступній статті я підберу для вас найсмачніші рецепти!

Особисто я вже освоїла спосіб випікання бездріжджового (дуже смачного і корисного) хліба з використанням мультиварки.

Кілька варіантів прикрашання шарлотки

Найвідоміший і найпростіший спосіб прикрашання — це акуратно викласти тоненькі скибочки яблук на тісто шарлотки.

Можна спростити собі життя і замість часточок прикрасити шарлотку четвертинками яблук. Час на нарізку яблук скоротиться, а зовні має цілком апетитний вигляд!

Як варіант, можна прикрасити шарлотку трояндами з яблук.

Це неймовірно красиво!

Як зробити троянди з яблук?

До неподобства просто!

Потрібно нарізати яблуко тонкими пластинами, скропити лимоном і скрутити з них чарівну трояндочку.

Є варіанти, коли яблука покривають солодким цукровим сиропом і тоді вони стають карамелізованими!

Можна на різні свята пекти шарлотку незвичайної форми.

Наприклад, на день усіх закоханих зробіть коханому шарлотку у формі серця. Я думаю, він оцінить!

Не робіть занадто красиво, а то їсти буде шкода!

Можна за допомогою звичайної цукрової пудри зобразити хитромудрі візерунки, посипавши її на пиріг через трафарет.

Або прикрасити шарлотку ягодами.

Немає межі досконалості!

Нехай же ваша шарлотка буде не тільки дивовижно смачною, а й красивою!

Печемо шарлотку з яблук у поєднанні з чим-небудь у духовці

Шарлотка — це такий пиріг, який не боїться експериментів.

Можна взяти за основу класичний рецепт, описаний на початку статті, просто додати до яблук ще якісь ягоди або фрукти і таким чином приготувати щось оригінальне.

Деякі роблять шарлотку з яблуками та зі сливами.

А можна і зовсім яблука повністю замінити на щось інше.

Як начинку можна використовувати вишню або смородину.

Головне, щоб ягоди були кисленькі, тоді вони поєднуватимуться із солодким бісквітом.

Наприклад, шарлотка з бананами і грушею — не найкращий варіант. Напевно вийде нудотно.

Хоча, для ласунів, мені здається, цей рецепт буде в самий раз!

Виглядає в усякому разі апетитно! А як ви вважаєте?

Шарлотка — це найзручніший варіант десерту для господині

Цей безперечно смачний пиріг швидко готується і складається з малої кількості інгредієнтів, тому може стати порятунком в екстреному випадку несподіваного набігу навіть найприскіпливіших гостей.

Додайте під час подачі до шматочка шарлотки кульку морозива і у вас вийде вишуканий десерт.

Майже як у дорогому ресторані!

І не потрібно володіти спеціальними професійними навичками, щоб приготувати таку смакоту.

Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/