Однією з найпопулярніших овочевих заготовок на зиму є кабачкова ікра. Вона продається в магазинах ще з часів СРСР, але не завжди радує своєю якістю. Набагато простіше, безпечніше і смачніше зробити її самостійно. Калорійність закуски 97 ккал.
Кабачкова ікра на зиму з томатною пастою — найсмачніший покроковий рецепт із фото
Щоб приготувати кабачкову ікру з томатною пастою без стерилізації, потрібні лише продукти за списком і чітке дотримання рецепта.
Вага овочів вказана вже в очищеному вигляді. Тому після попереднього очищення продукти обов’язково потрібно зважити.
Інгредієнти
- Кабачки: 1 кг
- Перець солодкий: 250 г
- Морква: 250 г
- Цибуля ріпчаста: 150 г
- Зелень кропу: 20 г
- Лавровий лист: 2 шт.
- Томатна паста: 2 ст. л.
- Суміш перців мелена: 1 ч. л.
- Сіль: за смаком
- Цукор: 2 ч. л.
- Рослинна олія: 70 мл
- Оцет 9%: 2 ч. л.
Інструкція приготування
-
Овочі миємо, чистимо від шкірки та насіння.
-
Моркву натираємо на крупній тертці, болгарський перець і цибулю ріжемо тонкою соломкою або кубиком.
-
У сотейник із товстим дном вливаємо олію без запаху, висипаємо нарізані продукти. Тушкуємо на середньому вогні приблизно 5-7 хвилин до прозорості цибулевої нарізки.
-
Тремо на крупну тертку кабачки. Викладаємо зверху. Накриваємо кришкою і тушкуємо все разом 15 хвилин. Помішуємо періодично, щоб уникнути пригорання. Якщо маса занадто густа, вливаємо 100-150 мл чистої води.
-
У цей час ріжемо дрібно часник і зелень кропу.
-
Коли овочі рівномірно протушкувалися і стали м’якими, додаємо томатну пасту, сіль і цукор. Гарненько перемішуємо дерев’яною ложкою і тушкуємо на тихому вогні ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
-
Всипаємо зелень із часником, суміш перців, лавровий лист. Продовжуємо тушкувати 3-5 хвилин.
-
Наприкінці вливаємо оцет і пробуємо на сіль. Доводимо овочеву масу до кипіння і знімаємо з плити.
-
Швидко розфасовуємо гарячу ікру в простерилізовану тару невеликого об’єму (0.5-0.7 л).
-
Банки закупорюємо прокип’яченими кришками і ставимо під товстий рушник або плед до повного охолодження.
Ікра з кабачків на зиму з томатною пастою без стерилізації готова! Прибираємо овочеву заготовку на зберігання до зими в прохолодне темне місце.
Ікра з кабачків як у магазині за ГОСТом — смак дитинства
Саме таку кабачкову ікру пам’ятають люди, які народилися і жили в Радянському союзі. Нижче рецепт заготовки з дитинства, яка дуже просто робиться і чудово зберігається.
Інгредієнти:
- 1 кг кабачків;
- 500 г цибулі;
- 0,5 стручка гіркого перцю;
- 400 г морквини;
- 100 мл пісної олії;
- 3-4 ст. л. томатної пасти;
- 0,3 ч. л. лимонки;
- 7 г солі;
- 15 г цукру.
Що робити:
- Усі овочі очистити та нарізати кубиками. Можна соломкою, як більше подобається. Вилити олію в каструлю. Засипати морквину, протушкувати хвилинки чотири.
- Потім додати цибулю, готувати хвилин п’ять. Помішувати обов’язково, нічого не повинно підгоріти. Додати гострий перчик із кабачками. За бажанням кілька часточок часнику.
- Ввести томат. Потомити під кришкою до готовності приблизно півтори години. Воду не додавати, рідини буде достатньо. Пюрирувати масу блендером.
- Заправити сіллю, цукром, лимонкою. Повторно поставити на вогонь, прокип’ятити, розфасувати по банках.
Справжня кабачкова ікра на зиму — покроковий фото рецепт
Кабачкову ікру готують із дозрілих овочів зі щільною м’якоттю. Відмінно підходять пошкоджені та перезрілі. Готову ікру з кабачків можна використовувати як закуску або намазку на хліб, а також як доповнення до основної страви.
Інгредієнти:
- Кабачки очищені — 1,5 кг;
- Морква — 500 г;
- Цибуля ріпчаста — 500 г;
- Цукор — 50 г;
- Сіль — 25 г;
- Паста томатна — 150 г;
- Олія рафінована — 125 мл;
- Перець чорний мелений — 0,5 ч. л. л.;
- Часник — 5 зубчиків;
- Оцет 9% — 25 мл.
Приготування:
- Усі овочі необхідно попередньо вимити й очистити від шкірки. Кабачки наріжте на дрібні кубики, цибулю півкільцями. Моркву натріть на крупній тертці. Подрібніть часник.
- Розігрійте велику сковороду з рослинною олією. Викладіть цибулю та моркву й обсмажуйте 10 хвилин до м’якості.
- Візьміть каструлю. Перекладіть туди обсмажені овочі та кабачки. Додайте сіль і цукор. Усе добре перемішайте. Поставте на середній вогонь і варіть 30 хвилин після закипання. Не забувайте періодично помішувати. По закінченню часу додайте в каструлю чорний мелений перець і томатну пасту. Продовжуйте варити ще 10 хвилин.
- Додайте оцет, він сприяє кращому збереженню готової консервації. За допомогою занурювального блендера подрібніть овочі до однорідної маси.
- Готову ікру розлийте в стерилізовані банки та закрийте кришками. Тримайте під теплою ковдрою до повного охолодження. У результаті виходить 5 півлітрових банок із кабачковою ікрою.
Рецепт ідеальної кабачкової ікри з помідорами
Кабачкова ікра — дуже популярна й універсальна закуска. Вона вирізняється не тільки особливими смаковими властивостями, а й дивовижною користю для здоров’я. Спробувавши одного разу кабачкову ікру, ви неодмінно зацікавитеся складом цієї закуски і процесом приготування.
Молоді кабачки можна використовувати цілими, не очищаючи. Їхнє насіння молочної стиглості й зовсім не завадить. А ось у старих плодів доведеться прибрати насіння і грубу шкірку.
Інгредієнти:
- Кабачки — 1 кг;
- Морква — 2 шт.;
- Перець солодкий — 2 шт.;
- Цибуля велика — 2 шт.;
- Помідор — 2 шт.;
- Сіль — 2 ч. л. л.;
- Цукор — 4 ч. л.;
- Перець мелений — 0,5 ч. л.;
- Паста томатна — 1 ст. л.;
- Олія рослинна — 5 ст. л.
Приготування:
- Цибулю та моркву наріжте на дрібні шматочки. Розігрійте рослинну олію на сковороді. Покладіть цибулю й обсмажте до прозорості. Додайте моркву та обсмажуйте з цибулею на середньому вогні 5 хвилин.
- Кабачки та перець наріжте кубиками. У посуд із товстим дном налийте 3 столові ложки рослинної олії. Викладіть нарізані кабачки і перець. Перекладіть обсмажені цибулю та моркву.
- Натріть на тертці помідори для отримання соку. Додайте томатну пасту і приправте перцем, сіллю і цукром. Ретельно перемішайте і тушкуйте під кришкою протягом 30 хвилин.
- Тушковані овочі охолодіть трохи і подрібніть занурювальним блендером до однорідного пюре. Кабачкову ікру перекладіть у чисті банки та зберігайте в холодильнику до 5 діб.
- Для подачі добре охолоджену домашню ікру викладіть у невелику піалу або салатницю. Подавайте зі свіжим хлібцем.
Кабачкова ікра з кабачків і томатної пасти на зиму
Сезон кабачків може бути гарним приводом для приготування домашньої ікри, яка тішитиме вашу родину довгими зимовими вечорами. Із зазначеної кількості продуктів виходить 17-20 банок кабачкової ікри.
Інгредієнти:
- Кабачки очищені — 10 кг;
- Цибуля ріпчаста — 1 кг;
- Морква — 1 кг;
- Томатна паста — 0,5 л;
- Оцет 9% — 100 мл;
- Сіль.
Приготування:
- Кабачки очистіть від шкірки, наріжте на кубики та обсмажте на великій сковороді, щоб зменшити їх в об’ємі. Обсмажування кабачків підсилює їхній смак і приємний аромат.
- Обсмажте нарізану цибулю і терту моркву. Перекладіть до кабачків і добре перемішайте. Поставте на повільний вогонь.
- Додайте томатну пасту. Вибирайте дуже якісну пасту, оскільки це впливає на смак готової страви. Додайте сіль, перемішайте і залиште покипіти на повільному вогні на 20 хвилин.
- По закінченню часу вимкніть вогонь. Овочі збийте занурювальним блендером. Додайте оцет і перемішайте. Знову увімкніть повільний вогонь, накрийте кришкою і доведіть до кипіння.
- Після закипання розкладіть гарячу ікру по стерильних банках і закатайте спеціальним ключем. Банки загорніть у теплу ковдру і залиште до ранку.
Кабачкова ікра домашня покроково
Простий рецепт домашньої ікри з кабачків, яка за смаком не поступається магазинному варіанту. Готова закуска має приємний аромат, насичений колір, гладку текстуру і натуральний смак. Порадуйте свою сім’ю кабачковою ікрою, коли закінчиться сезон свіжих овочів.
Інгредієнти:
- Кабачки — 3,5 кг;
- Морква — 1,5 кг;
- Цибуля ріпчаста — 1,5 кг;
- Сіль — 3 ст. л.;
- Цукор — 6 ст. л.;
- Чорний перець — 1 ч. л.;
- Сушений часник — 2 ст. л. л.;
- Томатна паста — 5 ст. л.;
- Оцтова кислота — 1,5 ч. л.;
- Рослинна олія — 300 мл.
Приготування:
- Цибулю нарізати півкільцями. Моркву натерти на крупну тертку. Довільно нарізати кабачки. Якщо вони старі, попередньо потрібно видалити насіння і шкірку. Поставити казан на вогонь і налити олію. Коли олія розігріється, додати цибулю й обсмажувати до прозорого стану. До цибулі додати моркву, перемішати й обсмажувати 10 хвилин. Потім викласти кабачки.
- Відразу додати томатну пасту, чорний перець, сушений часник, сіль і цукор. Перемішати. Довести до кипіння, накрити кришкою і варити 40 хвилин, поки кабачки стануть м’якими. Готові овочі збити занурювальним блендером до однорідності. Додати оцтову кислоту, перемішати і ще раз довести до кипіння.
- Перекласти гарячу ікру в стерильні банки. Заповнювати потрібно до країв, щоб не залишилося повітря. Накрити кришкою і закатати. З цієї кількості продуктів виходить 8 банок кабачкової ікри.
Простий рецепт кабачкової ікри з фото
Домашня ікра з кабачків дуже корисна та ідеальна закуска для будь-якого випадку. А головне, вона готується з мінімального набору продуктів, і при цьому виходить просто чудовою за смаком.
Інгредієнти:
- Кабачки — 1,6 кг;
- Морква — 500 г;
- Цибуля ріпчаста — 400 г;
- Сіль — 2 ч. л.;
- Цукор — 1 ч. л.;
- Томатна паста — 2 ст. л.;
- Рослинна олія — 5 ст. л.;
- Оцет 9% — 1 ст. л.;
- Спеції за смаком.
Приготування риби завжди приносить задоволення, а цікаві рецепти відкривають для нас нові горизонти. Ось чому важливо звернути увагу на матеріал, що міститься на https://zrobimorazom.online/jak-smachno-prigotuvati-trisku.html. Тут ви знайдете легкі та апетитні варіанти приготування триски, які підійдуть як для буденного обіду, так і для святкового застілля. Вперед до кулінарних експериментів!
Приготування:
- Цибулю та моркву порізати. Розігріти сковороду з олією (4 ст. л.).л.) і обсмажити. Щоб цибуля і морква просмажилися рівномірно, періодично помішуйте їх. Коли овочі стануть м’якими, додати томатну пасту і перемішати.
- Очищені кабачки нарізати кубиками. У велику каструлю влити столову ложку рослинної олії. Покласти нарізані кабачки й тушкувати на невеликому вогні. Через 15 хвилин перекласти овочі зі сковороди в каструлю до кабачків і посолити. Накрити кришкою і тушкувати до повної готовності.
- Приправити сіллю, зеленню і чорним перцем. За допомогою занурювального блендера подрібнити овочі до однорідної консистенції. Додати цукор, перемішати і тушкувати під кришкою 15 хвилин. За 5 хвилин до готовності влити оцет.
- Гарячу ікру перелити в стерилізовані банки для зберігання і закатати кришками. Перевернути догори дном, накрити теплим рушником і залишити до повного охолодження.
- Зберігати домашню ікру з кабачків бажано в холодильнику, подавати холодною або теплою зі свіжим хлібом, як основну страву або як легкий гарнір.
Кабачково-томатна ікра — рецепт за ГОСТом
Кабачкова ікра дуже смачна й ароматна. Заготівля містить тільки натуральні інгредієнти, що роблять її дуже корисною. Якщо слідувати надійному рецепту, то її нескладно приготувати в домашніх умовах. Найсмачніша кабачкова ікра виходить за радянським ГОСТом.
Інгредієнти:
- Кабачок — 1 кг;
- Морква — 300 г;
- Цибуля ріпчаста — 300 г;
- Сіль — 10 г;
- Цукор — 25 г;
- Томатна паста — 80 г;
- Рослинна олія — 70 мл;
- Чорний мелений перець — 2 г;
- Столовий оцет 9% — 15 мл.
Приготування:
- Нарізаємо ріпчасту цибулю, морквину тремо на тертці. На розігріту сковороду виливаємо рослинну олію. Викладаємо цибулю й обсмажуємо до легкого рум’янцю. Додаємо моркву й обсмажуємо ще 3 хвилини. Кладемо томатну пасту і продовжуємо обсмажувати 2 хвилини.
- Готову засмажку перекладаємо в каструлю з товстим дном. Слідом викладаємо нарізані кубиками кабачки. Додаємо цукор, сіль, чорний перець і будь-які спеції. Все перемішуємо.
- Вмикаємо мінімальний вогонь і залишаємо овочі томитися під кришкою. Коли кабачки стануть м’якими, подрібнюємо овочі занурювальним блендером до однорідного стану.
- Готову ікру знову ставимо на плиту і на середньому вогні доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Після закипання додаємо 1 столову ложку оцту і добре перемішуємо. Вимикаємо вогонь і розливаємо ікру по баночках, заповнюючи до самого верху, щоб не було повітряних бульбашок.
- Закатуємо стерилізованими кришками та перевертаємо банки. Накриваємо теплим рушником і залишаємо до повного охолодження. Готову страву найкраще подавати як холодну закуску зі скибочками хліба. З 1 кілограма кабачків виходить 1 літр готової ікри.
Готуємо кабачкову ікру вдома, як магазинну
Найсмачніша кабачкова ікра готується з молодих овочів із м’якою шкіркою та недозрілим насінням. До складу завжди входять доступні та натуральні продукти. Домашня ікра з кабачків буде корисним доповненням до вашого щоденного меню.
Можна використовувати сирі овочі, але тільки обсмажування максимально розкриє смак кабачкової ікри.
Інгредієнти:
- Кабачки — 3 шт.;
- Морква — 1 шт.;
- Цибуля середня — 2 шт.;
- Часник — 2 зубчики;
- Томатний соус — 2 ст. л.;
- Олія для смаження — 2 ст. л. л.;
- Сіль, перець — за смаком.
Приготування:
- Розігрійте сковорідку і за кілька хвилин додайте рослинну олію для смаження. Викладіть нарізану цибулю та натерту моркву. Пасеруйте овочі до м’якості.
- Наріжте кабачки на маленькі кубики й обсмажте на другій сковороді. Не забувайте помішувати, щоб кабачки не підгорали.
- Підготовлені продукти перекладіть в одну велику каструлю. Додайте сіль і перець. Налийте півсклянки води і залиште тушкуватися протягом години. Через 45 хвилин додайте томатний соус і подрібнений часник.
- Через 15 хвилин ікра буде готова. Остудіть її та подрібніть за допомогою блендера. Домашню ікру з кабачків подавайте в охолодженому вигляді зі свіжим хлібом.
- Незважаючи на спрощений процес приготування, кабачкова ікра виходить кращою за магазинну. Чудовий смак досягається обсмажуванням і довгим тушкуванням овочів.
Робимо кабачкову ікру в домашніх умовах із майонезом
Спеціальна добавка надає кабачковій ікрі особливої консистенції та ніжного смаку. Домашня ікра з кабачків із майонезом ідеально підходить для швидкого перекусу. Цю страву можна подавати у вигляді бутерброда з хлібом або як закуску на додаток до основного меню.
Інгредієнти:
- Кабачки — 3 кг;
- Майонез — 250 г;
- Томатний соус — 250 г;
- Часник — 10 зубчиків;
- Цукор — 100 г;
- Сіль — 30 г;
- Перець — 5 г;
- Олія рослинна — 100 мл;
- Оцет столовий 9% — 30 мл.
Приготування:
- Кабачки очищаємо від шкірки, видаляємо насіння, ріжемо довільно. Чистимо часник. Нарізані кабачки з часником пропускаємо через м’ясорубку для м’яса. Отриману масу викладаємо в каструлю. Додаємо майонез і томатний соус у рівній кількості, цукор, сіль, перець. Наливаємо олію. Добре перемішуємо.
- Ставимо каструлю на плиту. Вмикаємо середній вогонь і доводимо суміш до кипіння. Прикриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні від 2 до 3 годин. Готову ікру з кабачків охолоджуємо та подаємо до столу.
Якщо кабачкову ікру готують на зиму, додаємо оцет по закінченню часу тушкування, перемішуємо, розливаємо в гарячому вигляді в стерилізовані банки й одразу закатуємо. Зберігати краще в холодильнику.
Дуже смачна кабачкова ікра з майонезом
Додавання майонезу в ікру сягає корінням у СРСР. Але тоді і якість соусу була зовсім іншою. Сьогодні доведеться пошукати справжній майонез або приготувати його самостійно.
Можна замість томатної пасти додати в ікру якісний кетчуп, у заготовки з’явиться незвичайний присмак.
Інгредієнти:
- 2,5 кг кабачків;
- 220 г майонезного соусу;
- 750 г цибулі ріпчастої;
- 600 г моркви;
- 50 мл олії рослинної;
- 40 мл оцту;
- 80 г пасти томатної.
Як готувати:
- Очищену морквину покришити шматочками, перекласти в каструлю з олією і тушкувати близько п’яти хвилин.
- Засипати нашатковану цибулю, тушкувати ще приблизно стільки ж за часом, обов’язково помішувати.
- Засипати порізані довільно кабачки, накрити кришкою і готувати у своєму соку до м’якості.
- Злити зайву воду, овочі подрібнити блендером.
- Ввести томат і майонез, злегка присолити.
- Якщо маса занадто густа, додати трохи рідини, яку раніше злили.
- Поставити на плиту, прокип’ятити чверть години, а поки підготувати банки.
- Заправити оцтом, розфасувати в тару, закатати.
Кабачкова ікра на зиму через м’ясорубку на зиму
Дуже часто досвідчені господині готують овочеву закуску через м’ясорубку. Виходить маса із зернистою консистенцією.
Цибулини для такої ікри не завжди прокручують, іноді просто дрібно нарізають. Можна робити, як більше подобається. Іноді до зернистої ікри додають ще й болгарський перець, який дарує їй незвичайні смакові нотки.
Інгредієнти:
- 2,8 кг молоденьких кабачків;
- 0,8 кг цибулі ріпчастої;
- 0,8 кг морквини;
- 0,15 л рослинної олії;
- за своїм смаком сіль, перець;
- 150 г томатного пюре;
- 2 ст. л. оцту.
Як консервувати:
- Морквину перекрутити, кабачки також, але в різний посуд.
- В олію висипати перекручену моркву. На сильному вогні прогріти приблизно шість хвилин, постійно помішуючи.
- Додати цибулю. З ним готувати ще три хвилинки.
- З кабачків злити сік, викласти в зажарку.
- Відразу ввести пасту, присолити, накрити й тушкувати близько години.
- Заправити оцтом, спробувати на смак, досолити.
- Розкласти по баночках, закатати.
Рецепт ікри з кабачків із помідорами на зиму
Найчастіше в заготівлі використовують томатну пасту, але влітку, коли в городі велика кількість свіжих помідорів, розумніше брати саме їх. Томати можна очистити від шкірки або залишити як є.
Інгредієнти:
- 0,6 кг стиглих помідорів;
- 1,5 кг кабачків;
- 0,3 кг цибулі;
- 0,4 кг морквини;
- 1 ст. л. оцту;
- 0,5 ст. л. солі;
- 0,3 ч. л. меленого духмяного перцю;
- 8 ст. л. олії.
Приготування:
- Цибулю разом із морквою очистити, нашаткувати кружальцями або кільцями.
- Кабачки порізати довільно, помідори подрібнити блендером або натерти.
- У прогрітій олії протушкувати цибулю і моркву, додати томат, через 10 хвилин кабачки.
- Накрити, тушкувати 40 хвилин.
- Подрібнити овочі, додати спеції.
- Прокип’ятити десять хвилин, заправити оцтом, закатати.
Заготівля кабачкової ікри на зиму з овочами: морквою, цибулею, перцем, часником
Це не просто ікра, а справжнє асорті, яскраве не тільки на вигляд, а й на смак. Такий салат взимку підійде до будь-якої страви.
Інгредієнти:
- 2 кг кабачка;
- 5 болгарських перців;
- 5 морквин;
- 5 помідорів;
- 7 цибулин;
- 10 часточок часнику;
- 10 ст. л. олії;
- сіль, перець,
- 1 ст. л. оцтової есенції.
Як приготувати:
- Усі продукти очистити. Часник порубати, помідори натерти на тертці, решту порізати однаковими кубиками.
- Влити половину олії у велику сковорідку і до прозорості обсмажити цибулю.
- Ввести морквину, обсмажувати разом хвилин десять.
- Перекласти в каструлю, додати туди ж перець, кабачки, поставити тушкуватися до м’якості.
- Прогріти другу частину олії, покласти часник, трохи обсмажити, вилити томатну масу і уварити її вдвічі.
- Змішати всі інгредієнти в одній ємності, пюрирувати блендером, посолити, поперчити за смаком.
- Прокип’ятити чверть години, влити ложку есенції, розмішати.
- Розкласти киплячу ікру по банках.
Збереження заготовок безпосередньо залежить від дотримання технології та чистоти посуду. Банки з кришками необхідно стерилізувати, а розкладати тільки киплячу масу.
Дуже смачна кабачкова ікра «пальчики оближеш»
Ікра за цим рецептом виходить шалено смачна. Кількість олії не вказується, вона потрібна тільки для смаження.
Інгредієнти:
- 1,8 кг кабачків;
- 0,5 кг цибулі;
- 0,4 кг морквини.
- 5 часточок часнику;
- сіль;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. оцту;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- олія рослинна.
Покроковий рецепт:
- Нарізати цибулю з морквою.
- У сковорідку влити не дуже багато олії, висипати спочатку цибулю, смажити до прозорості.
- Потім морквину. Теж злегка обсмажити.
- Пересипати овочі в каструлю.
- Нарізати кабачки.
- Додати в сковороду ще олії, висипати третину кабачків, обсмажити, перекласти в загальну каструлю. Повторити ще два рази.
- Змішати пасту і 100 мл води, вилити сік до овочів, трохи присолити, накрити кришкою і тушкувати 30 хвилин.
- Подрібнити блендером, ввести цукор, часник, прокип’ятити.
- Заправити оцтом, швидко розмішати і розкласти киплячу ікру в баночки, закатати.
Можна замість пасти взяти кілька помідорів, але вода в цьому випадку не потрібна, просто заливаємо подрібнений томат і тушкуємо разом із ним.
Кабачкова ікра в духовці на зиму
Варіант смачної заготовки для людей, які не хочуть смажити або не можуть вживати такі страви за станом здоров’я. До того ж у духовці ікра готується дуже просто і не потребує пильної уваги.
Інгредієнти:
- 2 кг молодих кабачків;
- 700 г свіжої морквини;
- 700 г ріпчастої цибулі;
- 100 мл олії (пісної);
- 30 г цукру;
- 30 мл оцту;
- 60 мл томатної пасти.
- за смаком сіль.
Що робити:
- Нарізати овочі довільно, але відносно дрібно.
- Полити олією, розмішати і перекласти у велике деко.
- Поставити його в духовку, запікати при 150 градусах рівно 40 хвилин.
- Овочі вийняти і злегка остудити, скласти в каструлю і перебити блендером.
- Заправити овочеву масу сіллю, цукром, для яскравості смаку і кольору додати трохи пасти.
- Прокип’ятити півгодини.
- Для надійності наприкінці влити оцет. Якщо паста кисла, можна трохи скоротити його кількість.
- Після ретельного розмішування розфасувати в банки, попередньо простерилізовані.
- Відразу закатати, охолоджувати під ковдрою.
Іноді замість томатної пасти використовують протерті помідори. Щоб вони не зробили консистенцію заготовки надто рідкою, зайву вологу з пюре варто попередньо випарувати.
Кабачково-баклажанна ікра на зиму
Є ікра кабачкова, є баклажанна, а тут дуже вдалий варіант змішаної заготовки. Така заготівля точно порадує взимку, стане чудовим доповненням до будь-якої вечері.
Ця ікра готується шматочками, тому м’ясорубка або блендер не знадобляться. До речі, баклажани дуже люблять часник, тому важливо не опускати інгредієнт. Особливої гостроти він не дасть, а смак підкреслить.
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів;
- 1,3 кг кабачків;
- 700 г морквини;
- 700 г цибулі;
- 2 головки часнику (приблизно 50 г);
- 150 мл олії (майже склянка);
- 2 ст. л. оцту;
- 120 г томатної пасти.
- сіль, перець за смаком;
Як консервувати:
- Усі овочі очистити, з баклажанів знімати шкірку не потрібно, вона забезпечить цікавий колір.
- Нарізати сині та кабачки кубиками по половині сантиметра. Морквину і цибулю трохи дрібніше.
- Олію розділити приблизно навпіл, вилити в різні сковорідки, можна взяти казан.
- В одну порцію олії висипати моркву, на середньому вогні протушкувати три хвилини, ввести цибулю і готувати ще трохи до прозорості, потім перекласти в будь-яку каструлю.
- В іншу порцію олії всипати баклажани, смажити хвилин п’ять на найсильнішому вогні до появи золотистого кольору. Викласти в загальний посуд.
- Туди ж відправити кабачки, рубаний часник, томатну пасту і сіль. Злегка поперчити і накрити. Тушкувати годину.
- Розмішати, додати оцет і тушкувати ще п’ять хвилин.
- Поперчити і за необхідності досолити за смаком.
- Розфасувати кабачково-баклажанну ікру в банки.
Дуже простий рецепт ікри з кабачків без стерилізації
Цей варіант заготовки припаде до смаку не тільки тим, хто хоче заощадити час. Ікра без смаження дбайливо позначається на шлунку. Готувати бажано в казані або в каструлі з товстими стінками.
Інгредієнти:
- 1,5 кг кабачків;
- 0,5 кг свіжої морквини;
- 0,6 кг ріпчастої цибулі;
- 5 помідорів;
- 7 ст. л. олії (рослинної);
- сіль;
- 0,5 лимона.
Як готувати:
- Кабачки порізати довільно, але не надто дрібно.
- Морквину крупно натерти, цибулини нашаткувати півкільцями.
- З томатів зняти шкірку, порізати кубиками або кружальцями, це не настільки важливо.
- У казан з олією укласти шарами: цибулю, моркву, кабачки, помідори. За бажанням посипати часником, можна зверху кинути листочок лавра.
- Поставити казан на плиту, увімкнути маленький вогонь, накрити кришкою і тушкувати 1,5 години.
- Через зазначений час обережно злити всю рідину.
- Масу подрібнити блендером, посолити, видавити лимонний сік.
- Довести ікру до кипіння й одразу ж закатати в простерилізовані баночки.
Можна сік лимона замінити оцтом, лимонною кислотою або ж виключити взагалі. В останньому випадку ікру потрібно вжити відразу, стояти довго вона не буде.