Кетчуп у домашніх умовах на зиму

Кетчуп у домашніх умовах на зиму хвилин до випаровування

Який соус найкраще подати до макаронів, рагу, картопельки, плову? Звичайно ж, кетчуп.

Крім цього, з нього можна приготувати бутерброди, піцу, несолодку випічку та багато іншого. А вдвічі смачніше буде використовувати домашній соус власного приготування. Їсти таку смакоту ще приємніше і корисніше. Адже ви можете гарантувати якість продуктів і виробництва, а головне, в домашньому кетчупі міститься важливий і незамінний інгредієнт — любов і частинка вашої душі. А це дорогого коштує.

Купуючи і ївши кетчуп у магазинах, багато хто думає, що приготувати його вдома складно і, взагалі, неможливо. Насправді, це зовсім не так.

До складу входять, звісно ж, помідори та інші прості продукти. Найчастіше це яблука, цибуля, болгарський перець та інші овочі й фрукти. Регулюючи приправи, сіль і цукор, ви можете вивести свій, ідеальний томатний соус.

Приготувати його не складно. Для цього достатньо мати м’ясорубку або блендер, каструлю для варіння та інгредієнти за списком. Зараз, коли на городі рясніє врожай, я познайомлю вас із трьома найсмачнішими і найпростішими способами заготовити кетчуп на зиму.

Як зробити кетчуп у домашніх умовах із помідорів на зиму

Цей кетчуп — мрія любителів гостренького. Виходить він дуже насиченим і пікантним. Ті приправи і гострий перець, які вказані в списку інгредієнтів, ви можете регулювати під свій смак. Після додавання всіх інгредієнтів, обов’язково пробуйте і робіть висновки з приводу смаку. Тоді ваш соус буде найкращим.

Інгредієнти:

  • томати свіжі — 4 кілограми;
  • 1-3 перчики-чилі;
  • 600 грамів ріпчастої цибулі;
  • 10 гвоздичок;
  • 2 чайні ложки кориці;
  • склянка цукру;
  • 2 чайні ложки меленої паприки;
  • 3 столові ложки солі;
  • півсклянки оцту дев’яти відсоткового;
  • 5 лаврушок.

Етапи приготування:

1.Помідори ретельно вимити. Для кетчупу можна використовувати будь-які плоди, навіть найбільш «некрасиві». Головне, щоб вони були стиглими і не зіпсованими. Після миття їх потрібно перекрутити в м’ясорубці.

2. Цибулю нарізати великими півкільцями або брусками. Акуратність шинкування тут не потрібна. У процесі приготування, після варіння, цибуля все одно буде перероблена в пюреподібний стан.

3. У каструльку для варіння перелити томатну масу, викласти цибульку і всі приправи зі списку, крім оцту. Перчик-чилі чистити необов’язково. Можна відправити її у варіння прямо з хвостиком. Головне, добре її промити. Усе перемішати і поставити на вогонь. Після того, як маса забулькає, потрібно зменшити потужність до трохи нижчої за середню і проварити 1 годину. При цьому обов’язково потрібно періодично помішувати, щоб вміст не підгорав.

4. Над високою тарілкою помістити сито і відкинути туди зварену масу. Сік із неї відставити вбік, а овочі протерти ложкою прямо в ситі. Макуху можна викидати, а протерту масу поставити на вогонь і проварити приблизно 30-50 хвилин до бажаної густоти. Якщо вам на початковому етапі суміш здасться занадто густою, можете додати соку з тарілки.

5. За хвилину до зняття з вогню, додати оцет і перемішати. Розлити готовий соус по стерильних банках і закупорити їх.

Для тривалого і якісного збереження банки і кришки обов’язково потрібно стерилізувати. Додатковою обробкою стане своєрідна баня для кетчупу в банках. Після закачування їх потрібно перевернути на кришки й укутати теплою ковдрою. До наступного ранку соус повністю охолоне і його можна переносити в підвал.

Кетчуп можна зберігати всю зиму в прохолодному і сухому місці.

Домашній кетчуп із помідорів зі сливами — пальчики оближеш

Зараз ми приготуємо дуже смачний кетчуп. Завдяки наявності у складі солодкого перцю та слив, виходить він просто фантастичним. Тільки уявіть цей союз, коли з цими продуктами варяться в одній каструлі томати і цибуля!

Болгарський перчик забезпечує неповторний аромат, слива дає кисло-солодкий відтінок, а приправи доповнюють картину. Спробуйте!

Інгредієнти:

  • Слива — 1 кілограм;
  • гострий перчик на смак;
  • 2 кілограми томатів;
  • 5 штук солодкого перцю середнього розміру;
  • 300 грамів цибулі;
  • головка часнику;
  • столова ложка оцту;
  • склянка цукру;
  • мелений перчик і гвоздика на ваш смак;
  • 2 столові ложки солі.

Кетчуп у домашніх умовах на зиму потім зменшіть до середнього

Етапи приготування:

1. Солодкий перець очистити від нутрощів. У слив видалити кісточку. У помідорів вирізати скоринку від плодоніжки. Цибулю почистити. Гострий перець можна не очищати від насіння. Усі ці продукти нарізати шматочками, зручними для перекручування в м’ясорубці.

2. Пропустити їх через дрібну решітку м’ясорубки та поставити на плиту. Спочатку встановіть сильний вогонь, до закипання, а потім зменшіть до середнього, ближче до мінімального.

3. Масу потрібно уварити протягом 1,5-2 годин. Потім протерти її через сито. Макуху викинути, а соус уварити ще годинку, до загустіння. Додати всі інші продукти зі списку і знову потомити на плиті півгодинки.

4. Після того, як маса досягне потрібної консистенції, приберіть її з вогню і розлийте по стерильних баночках. Відразу після цього, їх необхідно закупорити і перевернути на кришки. Встановити під «шубу» і залишити на ніч. Кетчуп можна куштувати вже після охолодження, а можна і зберегти на зиму.

Як приготувати смачний кетчуп із помідорів і яблук на зиму

Зберегти томати і яблука у смачному кетчупі дуже просто. Цей соус — ідеальне доповнення до багатьох гарнірів, м’яса та риби. Спробуйте, адже приготувати його зовсім не складно.

Інгредієнти:

  • 2 кілограми томатів;
  • 600 грамів ріпчастої цибулі;
  • кілограм яблук;
  • 5 гірких перчиків;
  • сіль і цукровий пісок на ваш смак;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 3 столових ложки оцту 9%.

Етапи приготування:

1.Томати вимити і залити на 3-5 хвилин окропом. Після такої процедури їх легко очистити. Шкірку зняти, а помідори довільно нарізати. Яблука очистити та нарізати так само. Подібно вчинити з цибулею і гірким перцем.

2. У каструлю налити олію, викласти помідори, яблука та цибульку. Один томат потрібно залишити для наступного етапу. Його, разом із гірким перцем і столовою ложкою солі, потрібно перемолоти в блендері та відставити вбік.

3. Масу проварити на середньому вогні до м’якості яблук. Як тільки вони стануть м’якими, потрібно влити подрібнений з помідором перець. Додати 3-4 столових ложки цукрового піску і перемішати. Варити 40-60 хвилин до випаровування зайвої вологи.

4. Злегка остудити і промолоти соус блендером. Якщо ви плануєте використовувати кетчуп не для зберігання, то можна починати вже зараз, якщо вас влаштовує густота.

5. Якщо він здається вам рідким, проваріть до готовності. Для зберігання на зиму, подрібнену масу потрібно варити ще 20-40 хвилин до потрібної густоти, додати оцет і розлити по чистих банках.

6. Перевернути на кришки і в гарячому вигляді накрити теплим пледом. Наступного дня можна переносити їх на зберігання в підвал.

Сьогодні ми розглянули різноманітні види кетчупу, які можна приготувати вдома. Не бійтеся експериментувати зі смаками, додавати в соус улюблені трави і прянощі. Тільки таким чином ви можете приготувати ідеальний кетчуп, який не знайдете в жодному магазині.

Джерело: https://fasterdel.icu/.