Кислі щі з квашеної капусти — це найвідоміша страва. Варять їх дуже густими, «щоб ложка стояла», а для того, щоб щі були ситними, їх готують із жирною свининою або додають крупу (пшоно), розім’яту в пюре картоплю, гриби. Чим довше кислі щі стоять, тим смачнішими стають, тому готують їх у великій каструлі, з розрахунком на кілька днів. І їдять не в день приготування, а наступного дня або хоча б через кілька годин. Колись щі навіть заморожували, щоб у будь-який час можна було відбити шматок, розігріти щі в грубці і швидко подати до столу смачну, ситну й ароматну їжу. До речі, на відміну від усіх інших перших страв, щі від розігрівання тільки набирають смаку, і чим частіше їх розігрівати, тим смачнішими вони стають. Ось така незвичайна страва російської кухні. Можна зварити щі зі свіжої капусти зі свининою, виходить ні трохи не гірше.
Щи з квашеної капусти зі свининою — рецепт із фото.
Інгредієнти на 3-х літрову каструлю:
— свинина з кісточкою або реберця — 500 гр; — вода — 1,5 літра; — квашена капуста — 500-600 гр; — картопля — 5-6 бульб; — цибуля — 1 велика цибулина; — морква — 1 шт; — сіль — за смаком; — олія — 3 ст. л. — олія — 1 ст. л.; — олія — 3 ст. л. — олія — 3 ст. л.; — вода — 1,5 л.; — квашена капуста — 500-600 гр. л; — лавровий лист — 1 листочок (за бажанням); — зелень будь-яка — для подачі (за бажанням).
Якщо кислі щі з квашеної капусти варите на реберцях, їх потрібно розрізати на 2-3 частини, якщо шматок м’яса на кістці, залишаємо його цілим. Заливаємо м’ясо 1,5 л. холодної води. Ставимо на сильний вогонь, доводимо до кипіння. Щойно почне кипіти, зменшуємо вогонь і знімаємо піну. Солимо за смаком.
Зручніше варити м’ясо в скороварці. Після того, як знімемо піну, кладемо в бульйон 2-3 картоплини, розрізані на великі шматки. Герметично закриваємо скороварку, варимо м’ясо з картоплею 40 хвилин. Якщо варите у звичайній каструлі, то свинину потрібно варити 1-1,5 години залежно від якості м’яса. Воно має стати м’яким і легко відходити від кістки. Картоплю в цьому випадку додавати потрібно за півгодини до готовності м’яса.
Поки вариться м’ясо, підготуємо овочі та капусту. У сковороді розігріємо 2 ст. л. рослинної олії, викладемо квашену капусту, віджату від розсолу (його не виливаємо). Накриємо кришкою і будемо тушкувати на повільному вогні 30-35 хвилин до м’якості капусти.
Через півгодини або трохи більше капуста потемніє, стане м’якою, зайвий сік піде. Поки відставляємо її вбік.
Коли м’ясо буде майже готове, приступаємо до нарізки овочів. Очищену картоплю (2-3 бульби) ріжемо соломкою або великими кубиками.
Морквину шаткуємо соломкою або ріжемо скибочками. Дрібними кубиками ріжемо ріпчасту цибулю.
Готове м’ясо виймаємо з бульйону, відокремлюємо від кістки. Картоплю дістаємо шумівкою і одразу ж розминаємо виделкою майже в пюре.
М’ясний бульйон проціджуємо, щоб у щі не потрапили дрібні шматочки кісток. Переливаємо в каструлю, доводимо до кипіння. Закладаємо нарізану картоплю.
Відразу ж додаємо варену картоплю, розім’яту в пюре. Розмішуємо. Варимо хвилин 15 до повної готовності картоплі. Якщо картоплю не доварити і покласти в щі кислу капусту, кислота перешкоджатиме розварюванню картоплі, і вона залишиться жорсткою.
Поки вариться картопля, злегка спасеруємо в олії моркву і цибулю (не підсмажуючи). Перекладемо в каструлю з майже готовою картоплею. Варимо хвилин 10 до м’якості овочів.
Додаємо в щі квашену капусту. Даємо щам закипіти, варимо 10 хвилин із моменту закипання. Пробуємо на сіль. Якщо потрібно — підсолюємо, а якщо не вистачає кислоти, то вливаємо трохи розсолу від квашеної капусти. За бажання наприкінці приготування в щі можна додати мелений чорний перець і лавровий лист.
Готові щі залишаємо на теплій плиті, кришку не відкриваємо, нехай вони настоюються. Перед подачею підігріваємо, доводячи щі майже до кипіння, розливаємо по тарілках. У кожну тарілку кладемо м’ясо, можна зеленню посипати і покласти ложку сметани. Подаємо кислі щі з квашеної капусти до столу гарячими, з житнім або сірим хлібом. Приємного апетиту!
Джерело: https://blogreceptov.icu/