Як зробити цукати з гарбуза в домашніх умовах

Як зробити цукати з гарбуза в домашніх умовах Слідом за цими інгредієнтами висипаються

З гарбуза можна зробити безліч смачних страв, щоб з’їсти відразу або спробувати заготовити про запас і зберегти їх надовго. Наприклад, чудовий варіант десерту — це цукати з гарбуза, приготовані за простим рецептом у духовці або електричній сушарці.

Залежно від сорту овоча вийдуть різними і самі солодощі. Наприклад, з Акорд, Аппорт та інших цілком звичайних сортів вони будуть мармеладні, соковиті, а з більш екзотичних, з крохмальних японських і французьких — сухі.

Домашні гарбузові цукати в духовці

Ніякої особливої побутової техніки для приготування корисних і смачних «цукерок» не потрібно. Підійде звичайна електрична або газова духовка. Цукати з гарбуза в домашніх умовах вийдуть не гіршими за магазинні, рецепт доступний і за технологією, і за набором продуктів.

  • гарбуз — 1 кг;
  • цукор — 0,5 кг;
  • вода — 250 мл;
  • лимон — 1/2 шт.
  1. Для початку приготуємо гарбуз. Очищаємо від шкірки, прибираємо насіння зсередини і ріжемо на кубики або скибочки. Краще не робити шматочки занадто великими, але й дрібнити не треба — маленькі всохнуть і будуть несмачними, а великі доведеться дуже довго сушити. Бажано, дотримуватися приблизно однакового розміру всіх кубиків.
  2. Тепер підготуємо лимони, якщо ви вирішили використовувати цей фрукт для приготування цукатів. Ретельно їх промиваємо, оскільки від шкірки чистити не треба, будемо використовувати цитрус прямо з нею. Після цього нарізаємо півкільцями.
  3. Скибочки гарбуза разом із лимоном кладемо у велику каструлю, зверху засипаємо цукром. У такому вигляді залишаємо в холодильнику годин на 12 (на ніч).
  4. Вранці на гарбуз чекає плита. У каструлю заливається вода, і майбутні цукати проварюються хвилин 5, після чого вони остигають (за кімнатної температури), і процедура повторюється ще 2 рази.
  5. Поки духовка розігрівається до 100 градусів, гарбуз відлежується в ситі — з нього має стекти вся зайва вода.
  6. Фольгу розстеляємо на деку і розкладаємо шматочки гарбуза. У духовці вони сушаться ще 4 години, після чого за бажанням їх можна посипати цукровою пудрою.

У цьому рецепті корицю і ванілін додають у воду, коли кубики проварюються після лежання в холодильнику, але це необов’язково.

Цукати з гарбуза в електросушарці

  • гарбуз — 400 г;
  • цукор — 90 г;
  • вода — 120 мл;
  • лимон — 1 шт.;
  • спеції — за смаком.
  1. Насамперед готуємо сироп. Бажано використовувати не глибоку каструлю, а який-небудь широкий таз. Туди додається вода і весь цукор, а потім вони кип’ятяться.
  2. Коли рідина почне кипіти, до неї додається нарізаний кружальцями лимон і спеції.
  3. Слідом за цими інгредієнтами висипаються заздалегідь підготовлені кубики з м’якоті гарбуза.
  4. У такому стані овочі варимо недовго, всього хвилин 5.
  5. Після стікання рідини кубики гарбуза розкладають на піддон електросушарки, де цукати залишають на 10-12 годин.

Зайвий час краще не тримати, інакше солодощі вийдуть грубуватими. Це ж стосується і десерту, зробленого в духовці. Правильніше буде досушити солодкі скибочки просто на повітрі.

Який гарбуз брати для цукатів

Люди досвідчені вибирають м’якші сорти гарбуза для подібних приготувань, їх ще характеризують як такі, що підходять для варіння каші.

У якісних цукатах шматочки гарбуза мають добре карамелізуватися — повністю покритися сиропом. Води беруть у 2 рази менше, ніж цукру: на 400-500 г гарбуза необхідна склянка цукру (200 г) і півсклянки води (100 г).

Для приготування найкраще підходить сорт, який так і називається «Цукати». Однак знайти його не так просто. Краще орієнтуватися на сорти м’ясистіші, тоді й солодощі вийдуть м’якшими, хоча це на любителя. Якщо ви хочете отримувати майже «карамельки», то й гарбуз не має бути великим.

Також вважається непоганим вибором сорт у вигляді посудини (гітари), Для цукатів підходить нижня, ширша частина, а верхню краще залишити для інших рецептів — для кексів, каші та іншого.

Зберігання цукатів

Якщо ви заготовили велику кількість домашніх солодощів, не поспішайте їх роздавати. Зберігати гарбузові цукати можна довго, до 6 місяців.

Головне, щоб були дотримані основні правила:

  • сухість;
  • невисока температура (оптимальна — 12-15 градусів);
  • відсутність прямих сонячних променів.

Як зробити цукати з гарбуза в домашніх умовах Виходить, що найкращим варіантом стане

Виходить, що найкращим варіантом стане холодильник або прохолодна комора.

Для цукатів у домашніх умовах цитрус або лимонку необов’язково використовувати, але з ними з’являється невелика кислинка в смаку, що таким ласощам йде тільки на користь. Якщо берете цитрус, то половинки цілком достатньо.

Лимонної кислоти знадобиться невеликий пакетик — 3 гр. Кориця, ванілін, цукрова пудра теж додаються за бажанням і за смаком, але наша порада — зайвими вони не будуть.

Приготувати цукати з гарбуза зовсім нескладно, рецепт у духовці та електросушарці дуже простий, хоча це і займає майже цілу добу. Зате з одного гарбуза може вийти дуже багато солодощів, які здатні порадувати всю сім’ю взимку.

Використано матеріали сайта https://domopichka.icu/.