У російській кухні майже всі щі дуже ситні, наваристі, але при цьому прості в приготуванні, і з продуктів, які завжди доступні в. Цього разу ми пропонуємо зварити щі з квашеної капусти з куркою і спеціально підготували покроковий рецепт із фото. Сподіваємося, страва вам сподобається.
Трохи фактів з історії
Основний інгредієнт у щах — свіжа або квашена капуста. До неї додавали моркву і цибулю, загущали щі борошном, пізніше — картоплею або крупами. Раніше щі готували у великих чавунках у печі, остуджували і заморожували. Коли приходив час обіду, відколювали шматок, розігрівали і подавали до столу. Зараз, звісно, немає необхідності готувати щі в десятилітровій каструлі, але все ж таки багато господинь варять з розрахунком на кілька днів. І справа тут не в економії часу, хоча і це важливо, а в тому, що щі, настоявшись хоча б добу, стають набагато смачнішими.
Для щей із квашеної капусти найкраще підходить куряче м’ясо з кісточкою — гомілки, стегенця або стегна. Можна взяти суповий набір або зварити крильця. Для легшого, дієтичного варіанта бульйон варять із курячого філе. У бульйон не обов’язково додавати біле коріння, цибулю або спеції — у кислої капусти дуже насичений смак, всі інші добавки на її тлі губляться.
Інгредієнти:
— стегенце або будь-яке м’ясо з кісточкою — 350-400 гр; — вода — 3 літри; — капуста квашена — 3 жмені; — картопля — 3 великі бульби; — морква — 1 невелика або 0,5 великої; — цибуля ріпчаста — 1 шт; — олія рослинна — 2 ст. л.; — олія — 1 ст. л.; — олія — 2 ст. л.; — олія — 2 ст. л.; — олія — 2 ст. л.. ложки; — сіль — за смаком; — соус томатний — 2 ст. ложки; — лавровий лист — 1-2 листочки; — перець горошком або стручковий — за бажанням; — зелень, сметана — для подачі до столу.
Великий курячий стегенце очищаємо від забруднень, ретельно промиваємо. Заливаємо невеликою кількістю води, на сильному вогні даємо закипіти і зливаємо перший бульйон. Разом із водою піде піна і зайвий жир. Знову промиваємо м’ясо, кладемо в чисту каструлю, наливаємо три літри холодної води. Піна підніматися не буде, якщо і з’явиться, то небагато і її можна зібрати шумівкою. Хоча прозорість бульйону для щей не важлива, кипіння не має бути сильним, курку варимо на невеликому вогні хвилин 40-45. Якщо курка домашня, то варити потрібно довше, приблизно годину або поки м’ясо не відходитиме від кістки. Солимо помірно, ближче до кінця варіння бульйону.
Коли курка звариться до напівготовності, можна займатися овочами. Почистимо картоплю, цибулю та моркву. У щі багато моркви не потрібно, вона є у квашеній капусті, а картоплі можна покласти побільше.
Ріжемо картоплю соломкою або великими кубиками, часточками. Відправляємо в каструлю з куркою. Чим довше картопля варитиметься, тим смачнішими вийдуть щі. Якщо любите щі дуже густі, то половину вареної картоплі можна виловити шумівкою, розім’яти в пюре і повернути в щі перед закладкою капусти.
У рослинній олії обсмажуємо цибулю до прозорості або трохи підрум’янюємо. Додаємо моркву, змішуємо з цибулею. Залишаємо на слабкому вогні на дві-три хвилини, періодично помішуючи, щоб овочі не пригоріли.
Квашену капусту віджимаємо від розсолу, але не насухо. Якщо дуже кисла, обдаємо холодною водою і віджимаємо ще раз.
На обробній дошці збираємо капусту гіркою і ріжемо подрібніше. Перекладаємо в сковорідку з обсмаженою цибулею та морквою.
Залишаємо вогонь невеликим, тушкуємо капусту хвилин 20-25, поки не стане м’якою. Тушкувати краще під кришкою, так капуста швидше розпариться.
Додаємо томатний соус або помідори у власному соку (помідорну м’якоть ріжемо шматочками або подрібнюємо блендером). Тушкуємо ще хвилин 5-10, томат має трохи підсмажитися.
Курку дістаємо з бульйону. Разом із м’ясом можна дістати частину картоплі й потовкти в пюре для загущення щей.
У киплячий бульйон відправляємо вміст сковороди. Через кілька хвилин пробуємо на сіль, доводимо до потрібного смаку і залишаємо щі на повільному вогні томитися. Через 15-20 хвилин капуста стане зовсім м’якою і можна вважати щі готовими.
Перед вимиканням додаємо спеції або кладемо лавровий лист, дрібно нарізану зелень. Готовим щам даємо настоятися деякий час.
Курку розбираємо на шматочки, розкладаємо по тарілках. Наливаємо щі з квашеної капусти, подаємо зі сметаною та свіжим хлібом, краще житнім або цільнозерновим.
Смачного!
За метеріалами з сайта https://miskingrishkin.icu/