Рецепт запеченої в духовці осетрини з картоплею під рум’яною сирною скоринкою. З трохи обсмаженого філе осетра і відвареної картоплі, як виявилося, можна зробити гарну і цікаву страву, яка зовні схожа на запіканку. Нам потрібно попередньо посмажити до золотистої скоринки рибу, відварити в мундирах картоплю, потім викласти кружальцями нарізану картоплю в один шар на деко упереміш з осетриною, залити цю всю справу заздалегідь приготованим цибулево-сметанним соусом і запекти під сиром у духовці.
Інгредієнти
- Філейна частина одного осетра;
- Картопля — 4 шт.;
- Одна велика цибулина;
- Твердий сир — 100 г.;
- Борошно — 50г.;
- Сметана — 100мл.;
- Зелень петрушки та кропу.
- Чебрець — кілька гілочок;
- Натертий мускатний горіх — половина ч. ложки;
- Вершкове масло — 80г.;
- Оливкова олія — для смаження;
- Чорний перець, сіль
Не знаю хто як, але я віддаю перевагу осетрині або в запеченому вигляді, або у вигляді юшки. Напевно, саме тому, я все не можу ніяк закрити тему приготування осетрини в духовці. Ось і сьогодні, це буде черговий рецепт про те, як я запікав цю смачну рибу під сиром.
Для початку, миємо картоплю і ставимо її відварюватися в мундирах. Варимо картоплю до напівготовності, не забуваємо, що нам ще належить її спочатку обсмажити, а потім запікати з рибою,
Осетра промиваємо, зрізаємо голову і всі плавники,
Вирізаємо з рибини візигу (хребет),
Далі, зрізаємо філе. Усе що «не філе», зокрема й шкуру, дбайливо прибираємо вбік, потім із цього ми зваримо дуже смачну юшку з осетра або рибний суп,
А саме філе помістимо на обробну дошку, трохи посолимо і поперчимо рибу з двох боків,
Після чого приберемо осетрину на окрему страву і дамо їй просолитися і насититися ароматом свіжозмеленого перцю де не будь у сторонці,
А поки ми наріжемо зелень і одну велику цибулину. На цій фотографії видно, що я нарізав цибулю соломкою, але насправді, нам потрібно нарізати її дрібними кубиками (я далі, під час опису рецепта потім зроблю це),
Відварену в мундирах картоплю почистимо від шкірки і наріжемо кружальцями, товщиною близько 1 сантиметра,
Тепер заллємо в глибоку сковороду трохи оливкової олії, закинемо в олію кілька гілочок чебрецю для ароматизації олії,
І щойно олія нагріється, приберемо чебрець убік і обсмажимо в кілька партій усю картоплю з двох боків до утворення на ній золотистої скоринки,
Щойно з картоплею закінчили, розріжемо кожне філе осетра навпіл, потім гарненько обваляємо кожну частину в борошні,
Складемо обвалену в борошні рибу на деякий час у миску з борошном,
Помиємо сковорідку від минулого масла, заллємо свіже, додамо до нього шматок вершкового. Як тільки вершкове масло розійдеться і почне кипіти,
одразу відправимо в сковорідку осетрину й обсмажимо її з кожного боку до золотистої скоринки,
викладемо обсмажене філе на деко або форму для запікання,
подрібнимо-таки раніше порізану соломкою цибулю (зрозуміло, краще відразу її нарізати кубиками! я просто в процесі готування імпровізував…),
відправимо нарізану цибулю в ту ж саму олію, де ми смажили рибу, і обсмажимо її до напівпрозорості,
додамо до цибулевого обсмажування сметану, гарненько її перемішаємо з цибулею, протушкуємо цибулю в сметані хвилини 3-4, після чого,
натремо на тертці трохи мускатного горіха (потрібно близько половини чайної ложки),
слідом, відправимо в сметанний соус нарубану зелень, трохи посолимо все та поперчимо. Перемішаємо, вимкнемо вогонь і залишимо соус на плиті нудитися хвилин 5,
тепер повернемося до нашої риби та обсмаженої картоплі. Викладемо осетрину з картоплею в один шар, як показано на фото (картоплю ми не солили, тому в цьому місці можна її трохи підсолити),
поверх риби та картоплі викладемо цибулево-сметанний соус,
посиплемо нашу страву натертим сиром,
тепер нам залишилося помістити деко з нашою осетриною в попередньо розігріту до 200 градусів духовку хвилин на 6-8, щоб буквально сир розтопився і трохи підрум’янився,
після чого деко з рибою та картоплею можна з духовки виймати. Зрозуміло, якщо хтось бажає запекти страву до золотистого сиру — то може зробити це. Просто я вирішив, що сильно запікати сир на страві, яка складається з обсмажених складових, буде вже перебір..
готову осетрину з картоплею викладаємо на окрему плоску тарілку, посипаємо за бажанням посіченою зеленню і чорним перцем, і відразу подаємо до столу.
Ну а це наша страва з осетрини з іншого ракурсу. Приємного всім!