Відмінний домашній кухар — той, хто з найпростішого продукту може приготувати гастрономічний шедевр, правда? Простий смажений минтай можна так смачно посмажити на сковорідці, що він здасться казковою стравою зі «1001 ночі» — без перебільшення! До того ж, буде дотримано важливу умову збалансованого харчування — різноманітність меню і корисні речовини в продуктах!
Минтай — дуже смачна риба, яка майже не має кісток, з універсальними гастрономічними властивостями. Її нейтральний смак гармонійно поєднується і з кислими, і солоними, і гострими компонентами страв, лише відтіняючи їх і роблячи яскравішими.
Найпростіший спосіб приготувати рибу — це посмажити її на сковорідці, подавши з підливою або соусом. Безперечним є й твердження, що найкращим гарніром до минтая смаженого є картопляне пюре.
Калорійність смаженого минтая становить лише 114 ккал у 100 г, якщо смажити його без борошна або сухарів. Цілком підійде для легкої вечері! Але якщо смажити рибу на пательні в борошні та яйцях, то, відповідно, і калорійність її буде вищою, але не надто, звісно.
Як підрахувати, скільки ккал у страві? Зважайте на кількість рослинної олії, борошна, сухарів та яєць. У середньому, калорійність смаженого минтая не перевищує 137 ккал на 100 г продукту.
Як смачно посмажити минтай на сковороді
Перед тим, як смажити минтай, його потрібно очистити від дрібної луски, вибрати чорну плівку з внутрішньої порожнини, промити й обсушити кулінарною серветкою. Рибу можна розрізати на шматочки разом із хребтом, а можна відокремити філе і готувати тільки його.
Виникає питання, а скільки смажиться цей вид риби на сковороді?
Це залежить від розмірів шматочків — великим рибинам потрібно 10-12 хвилин для готовності, дрібним — 7-8 хвилинок. Філе смажити довго не потрібно — не більше 2-3 хвилин з кожного боку.
Вогонь спочатку витримуємо середній, потім прикручуємо, накриваємо кришкою ще хвилин на 5, щоб просмажити рибку гарненько. Якщо її пересмажити, то вона стає сухою і гумовою, як, утім, і всі морепродукти.
Підготовка риби до смаження
Часто, купуючи морожений минтай, ми плануємо, як смачно його підсмажити. Перед тим, як смажити заморожену рибу з магазину, її потрібно повільно розморозити в холодильнику. Тому ми рекомендуємо готувати рибку наступного після покупки дня.
Під час розморожування у воді або в мікрохвильовій печі, вона втрачає не тільки натуральний аромат, а й стає сухою і гумовою.
Як правильно смажити минтай у різних паніровках
Це найпоширеніший спосіб смаження минтая на сковороді. Рибку солимо, посипаємо перцем, обвалюємо в борошні та смажимо.
Як правило, подають її до столу з підливою. Минтай — риба нежирна, і під час смаження без захисного панцира вона втрачає вологу і може вийти сухуватою. Борошно і грає роль «панцира» для замикання вологи в рибі.
У панірувальних сухарях
У панірувальних сухарях риба готується трохи по-іншому, ніж у борошні.
Спочатку ми солимо і перчимо шматочки, далі обвалюємо їх у борошні, занурюємо у збиті яйця, а закінчуємо вже сухарями. У такому варіанті минтай виходить соковитим і буквально тане на язиці. Найбільш така технологія підходить для філе.
Простішим варіантом приготування є просте обвалювання рибних заготовок у панірувальних сухарях і обсмажування їх на пательні протягом 2-3 хвилин з кожного боку — до красивої рум’яної скоринки.
У волоських горіхах
Ще одне панірування, яке дуже рідко застосовується домашніми кухарями — це волоські горіхи. Можна обваляти шматочки рибки тільки в подрібнених горіхах, а можна використовувати трьохетапне панірування, як у рецептах із панірувальними сухарями.
Горіхове панірування готуємо так: ядра підсмажуємо на сухій сковорідці, даємо їм охолонути і качалкою розчавлюємо до крихти. Якщо спробувати перемолоти в блендері або кавомолці, то ядра почнуть виділяти олію і панірування не буде надійним.
Горіхи надають смаженій рибі дуже м’якого пряного аромату і смаку, а подається вона з кисло-солодким соусом.
Кляр — це підсолена суміш борошна і яєць консистенції сметани. Достатньо занурити рибні заготовки в кляр і підсмажити їх у рослинній олійці. Дуже швидкий рецепт.
Як підсмажити минтай без борошна, рецепт із маринадом
Для смаження риби без борошна її попередньо потрібно замаринувати.
Рибку промиваємо, обсушуємо кулінарною серветкою, солимо, посипаємо рибними спеціями і збризкуємо соком лимончика. Залишаємо для маринування хвилин на 15-20. Далі смажимо в невеликій кількості розігрітої рослинної олії.
Рибка зберігає свою форму, не розвалюється і не втрачає вологу. Наприкінці смаження прикрийте сковороду на кілька хвилин кришкою. Тепер ми із задоволенням поділимося з вами кількома рецептами смаженого минтая.
Філе минтая під томатним соусом
Інгредієнти
- Філе минтая — 500 г + —
- Борошно — 100 г + —
- Яйця — 2 шт. + —
- Цибуля ріпчаста — 2 головки + — —
- Морква — 2 шт. + —
- Сіль — за смаком + — —
- Чорний перець мелений — за вподобаннями + — —
- Цукор — 1 ст. л. + —
- Сік лимона — 2 ст. л. + —
- Томатна паста — 2 ст. л. + —
Приготування
Цей чудовий рецепт смаженого філе минтая примітний тим, що байдужих до страви не залишається після першого ж шматочка, відправленого в рот.
- Рибне філе солимо, посипаємо перцем, обвалюємо в борошні, занурюємо у збиті яйця і підсмажуємо з кожного боку в сковороді до готовності. Викладаємо смажені філе на плоске блюдо в один шар.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, морквину тремо на крупній тертці. Викладаємо в пательню з розігрітою олією спочатку цибулю і підсмажуємо її до золотистості, а потім додаємо до неї морквину і смажимо ще хвилин 10.
- Поки овочі смажаться, розводимо в чашці води томатну пасту до однорідності і виливаємо її в готові вже овочі. Довівши до кипіння наш соус, покращуємо його смак сіллю, спеціями, цукром і лимонним соком. Домагаємося ніжного кисло-солодкого смаку. Соус не повинен бути рідким, а мати консистенцію густої сметани. Для цього нам знадобитися уварити його, якщо він вийшов рідкуватий.
- Тепер набираємо соус столовою ложкою і кладемо його зверху на кожне смажене філе. Закінчивши роботу, даємо охолонути і розміщуємо в холодильнику для просочення, години на дві. Готово!
Подаємо рибне філе під томатним соусом охолодженим. При бажанні, можна посипати дрібнорубаною петрушкою.
Минтай смажений, рецепт із підливою
Цей рецепт дає змогу смажити минтай без борошна (за бажання), а тушкування в підливі робить його дуже ароматною, соковитою й універсальною білковою стравою з будь-яким гарніром.
Для страви нам знадобиться:
- 600 г минтая,
- 2 невеликі цибулини,
- 2 морквини,
- 1 ст.л. томатної пасти,
- 3 ст.л. борошна,
- Сіль і спеції.
Покрокове приготування минтая на сковороді
- Мінтайчик нарізаємо шматочками або відокремлюємо філе і готуємо тільки філе. Це тільки ваш вибір! Обвалюємо підсолені рибні шматочки в борошні, обсмажуємо їх на пательні з двох боків і складаємо в каструльку для подальшого тушкування. Борошно краще змішати зі спеціями — так смачніше.
- Цибулю дрібно шаткуємо, моркву тремо на дрібну тертку. Відправляємо в пательню спочатку цибулю, через кілька хвилин — моркву. Підсмажуємо овочі в олійці кілька хвилин.
- В іншому посуді змішуємо томатну пасту з борошном (2 ст. л.).л.), додавши трохи води. Домагаємося однорідної консистенції, а потім вливаємо 500 мл чистої води. Розмішуємо і вливаємо в сковороду з овочами. Через короткий час підлива загусне (через борошно), тому краще її постійно помішувати. Пробуємо її на смак, якщо треба, додаємо сіль, спеції, цукор, лимонний сік.
- Вливаємо підливу в посуд із рибними шматочками та тушкуємо 15 хвилин.
Смажений минтай у сметані
Цей рецепт приготування риби майже не відрізняється від попереднього. Усі кроки повторюємо, а відмінність у тому, що риба тушкується в підливці не на основі томатної пасти, а в сметані.
Смачний смажений минтай, рецепт із цибулею
Для цієї простої страви нам знадобляться:
- Одна рибна тушка,
- 1 яйце,
- 1 цибулина,
- Борошно,
- Сіль,
- Панірувальні сухарі,
- Олія для смаження.
- Відокремлюємо філе від риб’ячого скелета, відбиваємо його легко тупим ребром ножа, солимо.
- Цибулю підсмажуємо в невеликій кількості олії до золотистості.
- Розрізаємо кожне філе навпіл поперек волокон. На одну половинку викладаємо цибульку, другою половинкою прикриваємо. Отримуємо рибний сендвіч, який обвалюємо в борошні, далі опускаємо в збите яйце і закріплюємо форму сухарями. Отримуємо двошарове філе минтая в сухарях, яке обсмажуємо на сковороді з киплячою олією з усіх боків.
- Подаємо порційно — на тарілку кладемо лист зеленого салату, зверху розміщуємо два сендвічі в панірувальних сухарях, прикрашаємо часточкою лимона.
Цей вид риби — універсальний продукт. Рецепти смаженого минтая, в тому числі його філе, які ми розглянули, — найпопулярніші серед домашніх кулінарів. Але соковитість і м’якість цієї риби дають нам змогу експериментувати не втомлюючись!
За матеріалами https://mamakazala.icu/