Яблучна пастила найсмачніша
Для того щоб приготувати цікавий рецепт у себе вдома, необхідно заздалегідь підготувати дуже доступні та недорогі інгредієнти. А саме:
— 400 г цукрового піску; — 2 яєчні білки; — 1 ⅘ кг стиглих яблук; — 1 щіпка кухонної солі; — олія волоського горіха додається за смаком.
Основні етапи приготування: 1. Яблука ретельно промиваємо під холодною водою і викладаємо в ряд на великому деку, дно якого застеляємо папером для запікання. При цьому гілочки та шкірку зрізати необов’язково.
2. Плоди мають щільно прилягати один до одного, щоб не було великих зазорів між ними.
3. . Але, якщо немає такої можливості, цей пункт можна пропустити.
4. Духову шафу розігріваємо до 180 градусів і ставимо в неї деко. Запікаємо яблука від 20 до 40 хвилин, поки фрукти не стануть м’якими. Час приготування залежить від потужності плити і від обраного сорту.
5. Протираємо плоди через велике сито, використовуючи для зручності дерев’яну товкачку. Якщо все зробити правильно, то серцевина і шкірка залишаться в глибокій ємності, а вся м’якоть потрапить у підставлену тарілку.
6. При цьому не рекомендується використовувати металевий кухонний інвентар, оскільки яблука почнуть окислюватися і пюре на виході стане темнішим. Так що найкраще взяти пластмасовий друшляк.
7. Яблучну масу з’єднуємо з цукром і добре збиваємо до однорідності. За 10 хвилин вона має трохи збільшитися в розмірі та змінити відтінок.
8. В окремій ємності збиваємо білки з дрібкою солі в стійку піну. Стежимо, щоб ємність була чиста і щоб у сам склад не потрапила вода в процесі приготування.
9. Додаємо до білків пюре і працюємо міксером ще 10 хвилин на середній швидкості.
10. Відокремлюємо від маси ¼ частину і ховаємо її в холодильник. Чисте деко застеляємо папером для випікання і рівномірно розподіляємо по ньому яблучно-білкову масу, товщина якої не повинна перевищувати 1 см.
11. Сушимо пласт у духовці за 80 градусів рівно 6 годин. Потім повторюємо процедуру зі складом, що залишився в мисці. До використання його варто зберігати в холодильнику.
12. Після приготування акуратно перевертаємо пастилу і прибираємо папір. Якщо з цим виникли труднощі, можна трохи змочити руки холодною водою і побризкати.
13. Нарізаємо ласощі гострим і змоченим у воді ножем квадратиками середнього розміру.
14. Дістаємо з холоду ¼ пюре з яблук, промащуємо ним кожен шматочок і формуємо невеликі тістечка. Порада! Белевська пастила найчастіше готується з яблук сорту антонівка. Але якщо їх немає в наявності, то підійдуть будь-які інші не солодкі фрукти.
Домашня пастила в сушарці
Наступний рецепт приготування підійде для тих, хто хоче приготувати ласощі в електросушарці. Це зовсім нескладно і, до того ж досить цікаво. Ось які продукти знадобляться:
— 1,8 кг стиглих яблук зі шкіркою; — 400 г цукрового піску; — 2 яєчних білки.
Основні етапи приготування: 1. Яблука промиваємо під проточною водою і викладаємо щільними рядами на деку. Випікаємо їх у розігрітій духовій шафі (180 градусів) близько 20-30 хвилин.
2. Після закінчення зазначеного часу протираємо фрукти через пластмасове сито. Стежимо, щоб в отриману масу не потрапила шкірка.
3. Пюре з’єднуємо з цукром і збиваємо міксером на великій швидкості до збільшення об’єму. Додаємо білки, після чого доводимо масу до однорідності протягом 10 хвилин.
4. Яєчно-білковою масою промазуємо 2 силіконових килимки так, щоб товщина майбутнього десерту не перевищувала 1 см. При цьому чверть пюре ховаємо в холодильник.
5. Ставимо «тісто» в спеціальні лотки і сушимо в електросушарці близько 12 годин за температури 70 градусів.
6. Покриваємо готові коржі відкладеною начинкою з білків і яблук, після чого знову відправляємо сушитися на 12 годин. Зверніть увагу! Куштувати десерт одразу не рекомендується. Якщо є можливість, то найкраще дати йому настоятися ще 7-10 годин до ряду, після чого подавати до столу.
Дієтична пастила
Якщо використовувати покроковий рецепт із фото, то можна без зусиль приготувати смачні ласощі і не переживати за свою фігуру. Для цього потрібно лише трохи терпіння і доступний перелік інгредієнтів:
— 5 ст. л. рідкого меду; — 4 яєчних білки з холодильника; — 2 кг стиглих (і не побитих) яблук; — 2 ст. л. картопляного крохмалю (або цукрової пудри); — 1 щіпка солі.
Основні етапи приготування: 1. Яблука добре промиваємо під холодною водою і обтираємо рушником. Акуратно зрізаємо шкірку тонким шаром. Також прибираємо листя і хвостики.
2. Яблука викладаємо на застелене пергаментом деко. Відправляємо його в розігріту до 180 градусів духову шафу і запікаємо до м’якості (від 25 до 40 хвилин). Потім розрізаємо плоди на частини, виймаємо насіння і видаляємо перегородки. Все інше перебиваємо в блендері або протираємо через пластмасовий друшляк.
3. Додаємо до яблучного пюре мед і добре збиваємо на високій швидкості, поки маса не посвітлішає. Білки відокремлюємо від жовтків і збиваємо до стійкої піни. З’єднуємо інгредієнти (залишивши трохи білків для просочення майбутніх коржів) і ретельно перемішуємо.
4. Знову застеляємо деко пергаментним папером, виливаємо в нього яблучне пюре і розрівнюємо його так, щоб вийшов пласт, не товщий за 3 см. Сушимо белівську пастилу без цукру за температури 90 градусів не менше 5 годин.
5. Після цього розрізаємо пласт на 4 рівні частини, промазуємо їх збитими білками, накладаємо один на одного і відправляємо в духовку ще на 3 години.
6. Готові ласощі посипаємо цукровою пудрою або крохмалем і подаємо до столу. Якщо пастила залишиться, то її потрібно зберігати в холодильнику, накриту харчовою плівкою. Важливий момент! Використовуючи цей рецепт можна відмовитися від підсолоджувачів. Тобто не використовувати ні мед, ні цукор. Тоді пастила збереже «чистий» яблучний смак.
Приготувати белівську пастилу в домашніх умовах зовсім нескладно. Кожен може вибрати вподобаний рецепт і витратити трохи часу, щоб приємно здивувати своїх рідних і близьких людей. Усі старання, безсумнівно, того варті.
За мотивами тецепта на сайті https://baluvanamama.icu/.