Рецепти

Каша з ячної крупи на молоці

Каша з ячної крупи на молоці збільшити споживання клітковини

У цій статті ми детально розглянемо, як варити ячну кашу на молоці. Час варіння, пропорції, а також покрокові рецепти приготування каші трьома способами.

⌚ Час варіння ячної каші

У середньому каша на молоці з ячної крупи вариться 25-30 хвилин, але, щоб дійти до повної готовності і розкрити свій смак крупі необхідно «відпочити» в теплі 15-20 хвилин.

Перед приготуванням крупу слід замочити в холодній воді, мінімум на 2 години. Якщо ви плануєте зварити кашу на сніданок, крупу можна замочити з вечора, на всю ніч.

? Скільки потрібно додавати молока (пропорції)

Перш ніж варити кашу, визначтеся з консистенцією, яку ви бажаєте отримати в кінцевому підсумку.

Ячна каша особливо смачною і ситною виходить, якщо її приготувати на молоці, в’язкої або рідкої консистенції.

  • співвідношення крупи і молока для рідкої каші 1:4, при 20 хвилинному варінні;
  • співвідношення крупи і молока для в’язкої каші 1:3, при 15 хвилинному варінні;
  • співвідношення крупи і рідини для розсипчастої каші 1:2,5, при 15 хвилинному варінні.

Молоко любить «збігати» з каструлі, якщо за ним не стежити. Тому, після того як додасте крупу, дочекайтеся повторного закипання, потім зменшіть вогонь. Не забувайте помішувати кашу в процесі варіння, це вбереже її від підгоряння і нерівномірної готовності крупи.

? Технологія варіння ячної каші

Перед приготуванням крупу необхідно промити теплою водою від борошняного пилу і сміття за допомогою сита. Рекомендується перед варінням замочити ячку в холодній воді на 2-4 години.

Якщо ви готуєте без попереднього замочування, врахуйте, що крупа розвариться і збільшиться в об’ємі в 3-4 рази, обирайте каструлю «із запасом». Приготувати кашу можна кількома способами.

У каструлі

Традиційний спосіб, перевірений часом, яким користуються господині та кухарі по всьому світу.

? Як варити молочну ячну кашу :

  1. Для приготування нам знадобиться 1 ст. ячної крупи та 3,5 ст. л. ячної крупи. молока, сіль, цукор і вершкове масло — за смаком.
  2. Ретельно промийте крупу під водою, щоб видалити залишки сміття.
  3. У каструлю з товстим дном налийте молоко, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.
  4. Щойно молоко закипить, додайте до нього крупу, помішуючи, доведіть до повторного кипіння й одразу ж зменшіть вогонь до мінімуму.
  5. Варіть, поки крупа не стане м’якшою, а каша не почне густіти. Передбачуваний час варіння-15 хвилин. Періодично помішуйте, щоб крупа не пригорала.
  6. Наприкінці варіння додайте сіль і цукор, вершкове масло. Вимкніть конфорку і накрийте каструлю кришкою і рушником. Залиште кашу на 15-20 хвилин.

Можна урізноманітнити смак каші й додати перед вживанням терте яблуко, корицю та замінити цукор медом.

У мультиварці

Завдяки режиму «Молочна каша», крупа не вариться, а тушкується в молоці за типом російської печі, протягом 45-60 хвилин. Виходить довше, але ароматніше, ніж на плиті.

? Як варити ячку :

  1. Ретельно промийте 1 ст. крупи та залийте її холодною водою на 2-2,5 години.
  2. У чашу мультиварки викладіть ячку, залийте 3,5-4 ст.л. каструлі. молока, перемішайте.
  3. Виберіть режим «Каша», встановіть час 35 хвилин.
  4. Як тільки спрацює сигнал готовності, відкрийте кришку, додайте в кашу: сіль, цукор і вершкове масло. Встановіть режим «Поджорів» на 15 хвилин.
  5. При подачі заправте вершковим маслом.

Якщо молоко попередньо довести до кипіння, то час варіння значно скоротиться.

У мікрохвильовці

Найшвидший спосіб приготування каші, з максимальним збереженням корисних речовин.

  1. 1 ст. промитої крупи слід залити холодною водою і залишити на 1-2 години.
  2. У спеціальну ємність для СВЧ додайте крупу і 3 ст. л. каші. молока, загальна маса яких не повинна перевищувати половини ємності.
  3. Готуємо 5 хвилин за максимальної потужності. Потім зменшуємо потужність до середньої і чекаємо 10 хвилин.
  4. Виймаємо, додаємо цукор і сіль, вершкове масло. Накриваємо кришкою і прибираємо назад на 10 хвилин.

Каша з ячної крупи на молоці рідини для розсипчастої каші

Якщо ви готуєте меншу кількість крупи, наприклад 0,5 ст., час приготування розділіть навпіл.

Корисні та шкідливі властивості ячної каші

Найчастіше до свого раціону ячну кашу включають люди, які ведуть здоровий спосіб життя. Розглянемо її цінні та шкідливі якості.

? Позитивна дія ячної каші:

  • низькокалорійний продукт із великим вмістом клітковини та лізину;
  • містить засвоюваний організмом білок;
  • нормалізує травлення, роботу серця та ендокринної системи;
  • містить мікроелементи (селен, марганець, фосфор);
  • багатий вітамінний склад;
  • очищає кров і підвищує імунітет;
  • сприяє нарощуванню м’язової маси.

Люди, які хочуть збільшити споживання клітковини, обов’язково мають включити до свого раціону ячмінну кашу. Її регулярне вживання, хоча б протягом 1-2 місяців допоможе запобігти проблемам із травленням.

? Негативні властивості ячки:

  • приготована на молоці каша містить лактозу, тому якщо вам не можна їсти продукти з її вмістом, замініть молоко водою, страва при цьому не втратить своїх цінних якостей, ну хіба що стане менш ситною і калорійною;
  • індивідуальна непереносимість до компонентів ячменю, наприклад, глютену.

За даними досліджень, ячмінна крупа не має особливих протипоказань, і навіть при регулярному споживанні не може завдати шкоди організму.

Ідею запозичено з сайта https://mamablogger.icu/.