На фотографії зображені карасі, яких я сам зловив і посмажив. Єдине що можна ще додати — було дуже смачно, але мало! Рецепт смажених карасів зображених на фото можна знайти тут.
Інгредієнти
- Карасі — скільки наловите
- Борошно — 200гр.
- Рослинна олія — 100 гр.
- Сіль, чорний перець
Простий рецепт приготування смажених карасів. Рибу прорізають поперек, щоб позбутися хребтових кісток, обвалюють у борошні та смажать на сковороді. Ніяких збочень, але як смачно виходить!
Для того щоб приготувати смажених карасів їх потрібно спочатку наловити. Найсмачніші карасі — це ті, які сам упіймав, крім того, для смаження найкраще підійдуть карасі поменше. Отже, ми наловили карасів, привезли додому і почистили. До речі, кілька слів про те, як потрібно чистити карасів для смаження. Необхідно зняти луску, і обов'язково з черева вичистити чорну плівку і всіляку іншу хрень уздовж реберних кісток, інакше карасі будуть гірчити. Так, якщо ви рибу смажите — зябра виймати зовсім не обов'язково, але якщо не ліньки — прибирайте. Ну і що робити не раджу — голови в карасів перед смаженням відривати, оскільки це: 1) абсолютно зайве; 2) геть псує всю естетику готової страви. Гаразд, зі здобиччю і чищенням карасів розібралися, починаємо їх смажити!
Для початку готуємо карасів. Потрібно гострим ножем від самого хребта і до його черевця (залишаємо до черевця недорізаними приблизно 1 см).) зробити перпендикулярні надрізи з обох боків риби, з частотою 0,3 — 0,5 мм. Це потрібно для того, щоб, по-перше, перерізати дрібні кісточки, розташовані вздовж хребта, які зазвичай так здорово встромляються в горло, коли їси смажених карасів, а по-друге, самі по собі надрізи дадуть змогу висмажити обрубки надрізаних кісточок, унаслідок чого вашим єдиним головним болем буде боротьба з реберними кістками, які не так уже й складно вибирати…
Повністю нарізаний карась готовий для смаження має ось такий вигляд, як показано на фото рецепта.
Усі підготовлені для смаження карасі поміщаються в тазик, трохи соляться,
Посипаються меленим чорним перцем, і перемішуються. Дайте карасям постояти хвилин 15-20, щоб насититися сіллю і перцем, і поки вони у нас перебувають у тазику і чекають своєї долі,
Беремо плоску тарілку і насипаємо в неї борошно таким чином, щоб по поверхні утворився шар мінімум 0,5 см. Далі, борошно рясно посипаємо меленим чорним перцем,
Прямо руками перемішуємо борошно з перцем, і наше панірування повністю готове для смаження карасів. До речі, замість борошна можна використовувати манну крупу.
Встановлюємо на вогонь пательню, найкраще товстостінну, а в ідеалі — чавунну, наливаємо в пательню рослинну олію таким чином, щоб дно було вкрите олією не менше ніж на 0,5 см. Це потрібно, щоб створити якусь подобу фритюру, щоб розпечена олія «дістала» кісточки для того, щоб їх пересмажити.
І поки олія нагрівається, дуже ретельно, з обох боків обвалюємо карасів у борошні,
І щойно олія добре розжаритися — викладаємо карасів у сковороду й обсмажуємо з одного боку хвилин 5-10. Точний час не підкажу, проте приводом для перевертання карасів під час їхнього смаження є поява красивої запеченої скоринки. Просто акуратно піднімайте рибу в процесі смаження, і самі зрозумієте коли її вже можна буде перевертати.
Як тільки один бік рибини просмажився, перевертаємо і смажимо другий. Потім, якщо вам здалося, що карасів можна ще разок посмажити (ну там побачили, що запечена скоринка має блідий вигляд) з обох боків. Як тільки закінчили з першою партією,
Викладаємо другу, і смажимо рибу так доти, доки карасі ваші не будуть усі пересмажені,
І не будуть складовані в загальний тазик.
Далі, рибу можна їсти просто так, що вже само по собі дуже смачно, а можна ось з таким невеликим шиком (я готував овочевий соус для риби). У будь-якому випадку, якщо ви все зробили правильно — хвостові плавники повинні хрустіти на зубах, а поздовжніх кісток після смаження карасів — не повинно залишитися зовсім, ну а запах!!! Приємного всім апетиту!
Смажені карасі відео рецепт
Ну а це відео версія аналогічного рецепта смажених карасів. Єдине, у ролику я відрізав у риби голови, та й олії під час смаження використовував побільше. До речі, буду радий бачити Вас на моєму каналі!