Для прихильників правильного харчування, а також тих, хто займається фітнесом, м’ясо курки (філе, грудка) — найправильніший і найшвидший варіант обіду або вечері. А запекти куряче філе в духовці у фользі — найпростіше і найсмачніше пп-приготування білкового низькокалорійного м’яса..
Часу на метушню біля плити в такому разі витрачається зовсім небагато — потрібно просто загорнути м’яско у фольгу і відправити запікатися. А щоб смак сухуватої курогрудки не приївся, можна його урізноманітнити різними доповненнями, маринадами. Додамо крупи, овочі, сир — запечена насолода! Дієтичні курячі грудинки в такому виконанні вийдуть соковитими й апетитними.
Секрети смачної запеченої грудки
Куряче філе, запечене у фользі в духовці — за простотою приготування схоже на обсмажене на сковороді. Але й тут є хитрощі, секрети (а в кожної господині — і свої ноу-хау)!), що дають змогу зробити страву максимально корисною, пп-шною та смачною.
Від вибору м’яса залежить смак готової страви — це аксіома кулінарії.
Перевагу краще віддати фермерським, а в ідеалі — домашнім курям, яких вирощують на натуральному кормі, без біодобавок і лікарських препаратів.
Такий продукт за смаковими якостями перевершує м’ясо з супермаркетів.
Фермерська курка набагато жирніша, але цей жир легко видалити разом зі шкіркою.
Грудка у них щільніша — не біда! Зробити її ніжною та м’якою допоможе маринад. Час маринування — від однієї до кількох годин.
Приготовлені порційно курячі грудки у фользі можна подавати до столу, злегка відкривши. Так страва повільніше остигає, і не витікає смачний сік.
Куряче філе в кефірі
Найпростіший, найпопулярніший і найдоступніший маринад — на основі кефіру.
Додадуть пікантності та божественного аромату йому спеції та прянощі.
Свіжа зелень не тільки прикрасить готову страву, а й додасть корисності.
Інгредієнти
- філе куряче — 500 г )це приблизно 2 великі філешки)
- кефір (з невеликим % жирності) — 1 склянка
- часник — 1/2 зубчика (можна більше!)
- сіль, спеції — за смаком і бажанням
- свіжа зелень — по 1-2 гілочки кропу, петрушки, базиліка, розмарину
Приготування покроково
- Часник помнемо дерев’яною ступкою з дрібкою солі. Додамо до нього улюблених спецій (добре гармоніюють чорний перець, суміш перців або готові суміші прянощів для приготування курки).
- Перемішаємо нашу часниково-пряну суміш із кефіром.
- Підготовлену грудку заллємо кефірно-часниковим маринадом. Час маринування визначаємо самі (довше 8-10 годин у холодильнику тримати не варто!)
- Лист фольги розстелимо на деко. Загорнемо в нього замариноване м’ясо.
- Запікати в духовці за температури 180-200 градусів будемо не більше 40 хвилин. Після вимкнення вогню витримаємо в духовці, що остигає, — 5-10 хвилин. Усе готово — подаємо до столу.
Курка з яблуками та соусом
Цей рецепт зовсім простим не назвати, але яка соковита й ароматна виходить грудка! Я зазвичай роблю відразу подвійну порцію — потім холодну використовую для чого завгодно.
Дуже смачно загорнути шматочок у лаваш, додавши сир, і підігріти в мікрохвильовці.
Буде потрібно
- куряча грудка — 1 шт.
- гірчиця — 2 ч.л.
- соєвий соус — 3 ст.л.
- зелень кропу — 1-2 гілочки
- яблука — 2-3 шт.
- цибуля — 1 шт.
- рисове борошно — 2 ст.л.
- сіль — за смаком
Етапи готування
Спершу приготуємо маринад, це легко. Для маринаду з’єднайте соєвий соус і гірчицю.
Добре розмішайте. Зелень кропу порубайте і додайте в маринад.
Курку покладіть у маринад і залиште на годину. Можна і на довше, якщо час дозволяє.
У форму для запікання, вистелену фольгою, викладіть яблучні часточки. Для такого рецепта ідеально підійдуть кисло-солодкі фрукти.
Потім покладіть цибулю, порізану півкільцями.
Мариновану грудку викладіть на яблука з цибулею і полийте соусом, що залишився.
Накрийте м’ясо фольгою і приберіть у розігріту духовку. Запікайте за 200 градусів 20-30 хвилин.
Потім приберіть фольгу, щоб отримати на курці скоринку. Вона з’явиться буквально через 15 хвилин.
У сік, що виділився під час запікання, додайте рисове борошно і прокип’ятіть 1-2 хвилини.
Потім у соус додайте яблука та цибулю.
Збийте блендером і посоліть за смаком.
Подавати курку з соусом можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Рецепт з овочами та рисом
Рецепти із серії «Два в одному» — це дуже зручно!
Овочевий гарнір із рисом і м’яско готуються одночасно.
Скільки і яких брати овочів — вирішувати вам.
Справа смаку та орієнтація на сезонні овочі — наш девіз!
Ця кількість продуктів чудово підійде на 2 рази.
Рис можна взагалі не додавати або ж замінити булгуром, макаронами чи гречкою.
Буде потрібно
- грудка курки — 1 шт.
- цибуля-ріпка — 1 шт.
- морква — 1 шт.
- кабачок — 1 шт.
- помідори — 1-2 шт.
- соєвий соус — 1,5 ст.л.
- зелень сушена або свіжа, прянощі — за смаком
- 2 ст.л. бурого рису
- 2 ст.л. води
Готуємо в 3 етапи
- Очищену від шкірки та жиру грудку курки натремо сіллю та спеціями. Овочі почистимо і поріжемо довільно (розміри шматочків — середні). Злегка присолимо і присмачимо спеціями.
- На лист фольги викладемо овочі, висиплемо крупу. Зверху визначимо м’ясо (запекти курячу грудку можна цілком, а можна порізати на шматочки — вирішуйте самі!). наллємо води. Фольгу акуратно згорнемо.
- Деко з майбутнім кулінарним шедевром — у духовку на 50-60 хвилин (температура — 200 градусів). Витримаємо готову страву кілька хвилин у фользі, щоб овочі притомилися. Тепер страва готова до подачі!
Запечені курячі грудинки з сиром
Філе курки в духовці у фользі та ще й під рум’яною «шапочкою» сиру, і сир у розрізах-кишеньках — це сирне безумство припаде вам до душі.
Пам’ятаємо, що сир беремо з низьким відсотком жирності!
Знадобиться
- курогрудь — 1 шт.
- сир сирний — 150 г
- зелень петрушки, кропу — невеликий «букетик»
- сир твердих сортів — 50 г
- сіль — щіпка
- чорний перець — за смаком
Приготування
- Курогруди промиємо під проточною водою, очистимо (якщо це необхідно) від шкірки та жирових волокон. Зробимо поперечні надрізи, не розрізаючи м’ясо до кінця. Трохи присиплемо сіллю і перцем.
- Свіжу зелень дрібно-дрібно нарубаємо. Змішаємо з сирним сиром.
- Сирною масою начинимо надрізи-кишеньки.
- Загорнемо начинені курячі грудки у фольгу, викладемо на деко.
- Щоб запекти грудку курки, духовку розігріємо до 180 градусів. Готова вона буде через 40 хвилин.
- Останній штрих — виймемо деко, розкриємо фольгу, посиплемо тертим сиром — і на 10 хвилин у духовку.
- Можна подавати до столу! Навіть до святкового!
Джерело інформації: сайт https://tururutu.icu/