Сьогодні все більше людей прагне дотримуватися правильного харчування, і на подив багатьох, здоровий раціон виявляється вельми різноманітним.
Здорова їжа має бути збалансованою, а для цього в меню варто обов’язково включати овочі, наприклад, завжди доречними стануть кабачки, тушковані з морквою і цибулею. .
Калорійність тушкованих кабачків із морквою
Правильне харчування будується на балансі БЖУ і калорій. Саме тому в такому раціоні вкрай важливо віддавати перевагу низькокалорійним і в той же час корисним продуктам — таким, як кабачок.
До слова сказати, кабачки «важать» в енергетичному плані не більше 25 ккал. І страви з ними також мають доволі низькі показники калорійності. Наприклад:
- Кабачки, тушковані з морквою і цибулею в сковороді, мають калорійність усього лише 28 ккал на 100-грамову порцію.
- Кабачки, тушковані по-грецьки в мультиварці, мають більш значну енергетичну цінність — 99 ккал, завдяки присутності в рецепті традиційного грецького сиру — фети, рослинної олії для обсмажування моркви та цибулі, а також завдяки борошну, яким присипають кабачки перед тушкуванням.
- Тушковані в горщиках кабачки з морквою, баклажанами та грибами, як і перший рецепт, не перевищують 28 ккал на 100 г, тож насолоджуватися таким частуванням можна зі спокійною душею.
Кабачки, тушковані шарами з морквою
Інгредієнти
- Кабачки молоді невеликі — 2-3 шт. + —
- Цибуля ріпчаста велика — 2 шт. + —
- Морква середня — 2 шт. + —
- Часник — 2-3 часточки + —
- Зелень кропу, кінзи, петрушки — 50 г + —
- Бульйонний кубик — 1/2 ст. + —
- Вода гаряча — 1/2 ст. + —
- Чорний мелений перець — 1/2 ч. л.л. + —
- Сіль — за смаком + —
Як готувати тушковані кабачки з морквою
Пісні страви вирізняються особливою легкістю. Крім того, такі частування вельми прості та швидкі в приготуванні, і зробити своїми руками такий обід у домашніх умовах зможуть навіть школярі, особливо, якщо взяти на замітку наш покроковий рецепт.
- Для приготування такого рагу нам потрібно подрібнити всі овочі (кабачки, цибулю і моркву) кружальцями не товще 7 мм. Для цього найзручніше скористатися шатківницею — так кружальця вийдуть рівними й однієї товщини.
- Тепер на дно сковорідки викладаємо шар баклажанів, солимо їх, перчимо і посипаємо дрібно рубаною зеленню. Далі розкладаємо кільця цибулі, а слідом викладаємо шар морквини. Знову трохи присолюємо і перчимо овочі. Потім повторюємо шари доти, доки овочі не закінчаться, а верхнім шаром не виявиться кабачок.
- У половині склянки окропу розводимо бульйонний кубик і заливаємо цим бульйоном наше рагу.
4. Тепер ставимо ємність на середній вогонь, накриваємо кришкою і чекаємо, поки водичка почне кипіти. Після цього температуру готування знижуємо до маленького полум’я і тушкуємо кабачки з овочами 25 хвилин.
5. За 5 хвилин до закінчення тушкування всипаємо в сковорідку залишки дрібно посіченої зелені, упереміш із подрібненим часником.
Кабачки з морквою, тушковані «по-грецьки»
Незважаючи на назву страви, вона не належить до традиційної грецької кухні, вона просто має у складі ті продукти, які часто фігурують у класичних стравах греків. Завдяки такій оригінальній інгредієнтній складовій, просте овочеве рагу в мультиварці легко перетворилося на вишукане частування.
Інгредієнти
- Цукіні — 2 плоди;
- Шпинат — 60 г;
- Морква — 2 шт.;
- Перець болгарський — 1 плід;
- Томати чері — 100 г;
- Сир фета — 0,1 кг;
- Цибуля ріпчаста (червона) — 1 шт.;
- Сіль морська — за смаком;
- Перцева суміш — 1 г;
- Борошно — 2 ст.л.;
- Маслини чорні — 1/3 банки;
- Цукровий пісок — 3-5 г;
- Олія оливкова — 2-3 ст. л.л.
Як приготувати тушковані кабачки з морквою в мультиварці
- Підготуємо всі продукти: чистимо цибулю від лушпиння, моркву — від шкірки, перець — від насіння і плодоніжки, кабачок, томати і шпинат просто миємо.
- Тепер овочі слід нарізати. Цибулю кришимо кубиками, перець і моркву — соломкою, томати розрізаємо на 4 часточки, а кабачки шаткуємо кружальцями, не товщими за 1 см, шпинат ріжемо не дуже дрібно, але й не крупно…
- У чашу мультиварки вливаємо оливкову олію і вмикаємо програму «Випічка» або «Смаження», всипаємо в гарячу олію цибулю і пасеруємо її 3-5 хвилин. Потім кладемо в ємність морквину, перець і продовжуємо обсмажувати овочі ще хвилин 5.
- Слідом відправляємо в чашу шпинат і томати, всипаємо цукровий пісок і, все перемішавши, продовжуємо тушкувати овочі до напівм’якості.
- Тим часом кабачкові кружальця присипаємо борошном, викладаємо в мультичашу, солимо, перчимо за смаком наше рагу, все перемішуємо і закриваємо кришку агрегату.
6. Виставляємо режим «Тушкування» на 25 хвилин і чекаємо сигналу про закінчення готування.
7. Готове рагу розкладаємо по тарілках, прикрашаємо кубиками сиру фета, свіжими листочками шпинату (або базиліка) і оливками.
Тушковані кабачки з баклажанами та морквою
Страви в горщиках — це не тільки красиво і корисно, а й смачно. Тому така страва — найкращий вибір гарячого частування для будь-якого типу застілля, чи то сімейна вечеря, чи то ділова трапеза, чи то святковий фуршет.
Інгредієнти
*Даний набір продуктів розрахований на 6 горщиків.
- Печериці свіжі — 250 г;
- Баклажани — 400 г;
- Кабачки — 1 кг;
- Морква — 250 г;
- Цибуля-порей — 2 шт.;
- Часникові часточки — 3 шт.;
- Сіль — за смаком;
- Трава пажитника сушена — 3 ч.л.;
- Перець горошком чорний — 30 шт.;
- Лавровий лист — 3 шт.
Як тушкувати кабачки з морквою і цибулею
- Баклажани не відмочуємо і не чистимо від шкірки, а відразу після миття ріжемо кубиками.
- Таким же чином нарізаємо, очищений від шкірки і насіння, кабачок.
- Гриби нарізаємо брусочками середнього розміру.
- Морквину шаткуємо кружальцями, а потім розрізаємо всі кружальця на 4 частини.
- Цибульку шаткуємо тонкими кружальцями.
- Тепер завантажуємо всі інгредієнти в горщики, розподіливши їх порівну на всі 6 порцій. Тут немає чіткої послідовності укладання інгредієнтів.
- Тепер у кожен горщик засипаємо по 5 перцевих горошин і кладемо по ½ лаврового листочка, також всипаємо сіль за смаком і посипаємо рагу травою пажитника — по 0,5 ч.л. на порцію.
8. При температурі 200С, на тушкування рагу знадобиться не менше години. За цей час овочі повноцінно протушкуються у власному соку і стануть ніжними та м’якими.
Кабачки, тушковані з морквою і цибулею в духовці, можна подавати і як самостійне частування, і як гарнір до основної м’ясної або рибної страви.
Джерело інформації: https://romasblog.icu/